Municipiul Suceava, sub amenințarea inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor

În reședința de județ nu există niciun imobil cu bulină roșie, însă cel puțin 5 blocuri sunt cotate cu gradul I de risc la cutremur
 

În ședința de luna aceasta a deliberativului local sucevean, aleșii vor avea pe masă Planul de analiză și acoperire a riscurilor din municipiul Suceava. „Există forte multe categorii de riscuri, dar, din punctul meu de vedere, cele mai importante sunt cele legate de inundații, alunecări de teren și, bineînțeles, de cutremure”, declară șeful administrativului, Ion Lungu. Edilul-șef relevă că, în ceea ce privește revărsările de ape, se intervine la consolidarea digului râului Suceava pe porțiunea cuprinsă între podul de la Ițcani și Bazar, investiția de 3,7 milioane de lei fiind gestionată, în cadrul unui program național, de Compania Națională „Apele Române”. Lucrările, aflăm, sunt în curs de finalizare, administrația suceveană încercând să obțină bani și pentru îndiguiri în aval de podul din prejma Bazarului, spre Verești. Alunecările de teren sunt prezente pe versantul Zamca, Dealul Teodoreni din Burdujeni și în perimetrul Mirăuți din zona centrală. „Pentru toate acestea am depus documentațiile necesare la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și așteptăm fonduri pentru consolidarea a măcar unuia dintre obiective. Sumele sunt destul de mari, de aceea avem nevoie de ajutor guvernamental, în caz contrat lucrările neputând fi realizate”, arată edilul-șef. În ceea ce privește amenințarea pe care o reprezintă cutremurele, în pericol se află cel puțin 5 blocuri de locuințe ridicate în urmă cu zeci de ani, în pericol fiind, mai ales, cele turn, cu 10 etaje. Pe lângă acestea, municipalitatea a făcut expertize privind stabilirea riscului seismic la două blocuri de garsoniere cu structura de rezistență șubredă, acestea fiind încadrate în gradul al II-lea. Pe listă se mai adaugă alte 5 imobile de locuințe care sunt plasate în rândul celor cu gradul al III-lea de risc. „Ne bucură că nu avem niciun imobil cu bulină roșie. Am demarat demersuri, prin intermediul Consiliul Județean, la Guvern și Ministerul Dezvoltării Regionale. Am depus solicitări de finanțare și sper să obținem fonduri de la bugetul de stat, pentru a consolida aceste clădiri private, Primăria neavând posibilități să intervină”, a expli-cat primarul Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI