În locul subvențiilor, sprijin financiar la încălzire pentru persoanele aflate în risc social

> „Nu cred că vreun guvern din România își va permite să țină cetățenii în frig”, opinează primarul Ion Lungu > Prețul agentului termic sucevean nu va fi majorat, indiferent de sacrificiile necesare din partea Primăriei și Termica > Anul trecut, tariful de referință la energia termică a crescut la 185 lei/gigacalorie, din cauza majorării TVA Municipalitatea suceveană va continua să subvenționeze agentul termic consumat de persoanele branșate la sistemul centralizat și să păstreze nivelul actual al tarifului la gigacalorie. Afirmația aparține primarului Ion Lungu, care face această precizare după ce au apărut informații potrivit cărora Fondul Monetar Internațional (FMI) cere ridicarea subvențiilor acordate societăților de termoficare în vederea constituirii stocurilor de combustibili pentru producerea agentului termic.
 

Ion LUNGU

Edilul-șef se arată mândru că, în această perspectivă deloc îmbucurătoare, Suceava a luat decizia construirii unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență, care va asigura căldură începând din iarna 2012-2013 și va fi pe deplin funcțională în sezonul următor. „Ne face să credem, încă o dată, că decizia pe care am luat-o și care a dus la semnarea contractului pentru o nouă centrală termică este una corectă. Indiferent cine se va afla la conducerea țării, municipalitățile vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să-și ia soarta în mâini în ceea ce privește încălzirea comunităților pe care le administrează”, reliefează șeful administrației sucevene. Lungu spune că în zilele următore va fi cunoscută strategia de încălzire din iarna care vine, agentul termic urmând a fi produs tot pe huilă de import, la Centrala Electrică de Termoficare (CET), administrată de Termica. În curs de perfectare este montajul financiar pentru aprovizionare, atât conducerea Primăriei, cât și cea a Termica trăgând nădejde că, pe lângă contribuțiile proprii, vor avea parte și de un ajutor bănesc guvernamental. „Nu cred că vreun guvern din România își va permite să țină cetățenii în frig”, opinează primarul. Șeful executivului municipal crede că vor fi găsite soluții în acest sens, în locul subvențiilor urmând a fi acordat sprijin financiar de stat pentru persoanele aflate în situații de risc social. Ocupantul fotoliului din Areni a ținut să dea asigurări că, în iarna care vine, sucevenii vor plăti energia termică la prețul actual. „O spun cu toată fermitatea, sucevenii vor avea căldură în iarna 2011-2012, iar prețul gigacaloriei nu va fi majorat, indiferent de ce sacrificii va fi nevoie din partea Primăriei, Consiliului Local și a celor de la Termica”, a accentuat ocupantul fotoliului din Areni, făcând apel la locuitorii urbei să aibă încredere în sistemul de încălzire în sistem centralizat, care va fi îmbunătățit în cadrul noului proiect. Anul trecut, prin HCL, tariful de referință la energia termică furnizată populației a crescut de la 178 de lei/gigacalorie la 185 de lei/gigacalorie, respectiv cu 5%, majorarea reprezentând influența creșterii taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI