În zona Rădăuți

Șeful IȘJ arată “discrepanțe” între cererile de pe piața muncii și specializările oferite de școli

Cifrele din planul de școlarizare aprobat recent de MECTS pentru anul școlar 2011-2012 sunt identice cu cele aprobate pentru anul școlar care se desfășoară acum, a declarat ieri șeful IȘJ Suceava, Petru Carcalete. El a spus că diferențe față de propunerile făcute de Inspectoratul Școlar Suceava sunt la învățământul special și la învățământul gimnazial de artă și sportiv, dar numărul de locuri aprobate este același ca în acest an școlar.
 

prof. Petru Carcalete

Astfel, s-au aprobat cu 23 de locuri mai puțin pentru Grădinița specială Fălticeni, 27 locuri mai puțin la învățământul special, 45 la învățământul gimnazial sportiv și 3 la învățământul gimnazial de artă. Potrivit planului de școlarizare, în cele 431 unități de învățământ preșcolar (411 cu program normal și 20 cu program prelungit) vor fi cuprinși 24.344 de copii. În învățământul primar vor fi incluși 31.546, iar la gimnaziu 32.397. Pentru învățământul liceal, la zi au fost aprobate 320 clase a IX-a, pentru 9.600 elevi, la seral 5 clase, pentru 150 elevi, și 16 clase la frecvență redusă, cu 480 elevi. Inspectorul general a spus că sunt unele specializări noi propuse de școli care au fost aprobate de ARACIP, cum ar fi clasa de filologie, cu specializarea jurnalism, la Colegiul de informatică, și la Școala Marginea, care a cerut trecerea de la școală de arte și meserii la grup școlar. În ce privește concordanța dintre specializările oferite de unitățile școlare și cerințele de pe piața muncii, șeful IȘJ a declarat că “în zona Rădăuți apare o discrepanță între cerințele pieței și ce putem noi pregăti în zona respectivă”. El a precizat că la Rădăuți există cereri de forță de muncă la unități care au ca profil industrializarea lemnului. Acolo există două fabrici cu acest profil, a 3-a fiind în construcție, iar a patra se preconizează, numai că specialitățile pe care le solicită acestea nu există în zona Rădăuți. “În zona Rădăuți nu avem clase de industria lemnului, toate clasele de industrializarea lemnului fiind comasate în municipiul Suceava, unde la un moment dat erau cele mai multe fabrici cu acest specific, care au dispărut între timp. Liceele din zona Rădăuți nu au avut dotări pentru specializarea industrializarea lemnului. În schimb, acolo pot fi pregătiți cei care pot ocupa posturi în fabricile din zonă, pentru că sunt aproape total automatizate și sunt căutați oameni care să lucreze pe mașini cu comandă numerică, în acest caz existând specializări în acest domeniu în școlile din zona Rădăuți”, a conchis Petru Carcalete.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI