Pansele

Ideea (și nu doar ideea, ci și practica) voluntariatului nu-i necunoscută pe la noi; nici respinsă (bunăoară de cei care poartă amintirile, uneori amare, ale celui heirupist de odinioară), nici peste măsură de îmbrățișată. Categoric, în ultimii 20 de ani, în sectorul neguvernamental s-au evidențiat ONG-uri harnice și utile comunității, ca și ONG-uri sclipitoare la capitolul imagine sau la absorbția de fonduri de tot felul; până la urmă, s-ar putea să fie vorba chiar de două clasamente, în care liderele din primul să fie codașe în al doilea.
 

L.D. Clement

Categoric, voluntariatul are nevoie de lideri, iar săptămâna dedicată acum acestei manifestări de elan civic „gratuit”, printre altele, demonstrează și acest aspect. Cât de idealist (dar voluntariatul nu presupune – doar – idealism, ci și aplicație pe o realitate concretă și eficiență) sau cât de energic și altruist ai fi, e mai dificil „să te bagi”, chiar și dacă e vorba de plantat pansele în fața blocului. E nevoie măcar de cineva care să zică „hai!” și măcar de alți 2-3, pe lângă acela, care să considere că merită. Desigur, c-așa-i în viață, uneori nu pentru toți merită la fel: din asta, unii își pun pansele și acasă, și la socri (ba au de dat și la amici), își fac o diplomă și își gonflează un CV (mai ales că pe alocuri a fi fost voluntar dă bine la curriculum), poate chiar intră și cu statul în afaceri cu pansele și umplu țara cu pansele scumpe pe care țara n-a vrut să le pună ieftin. Dacă n-au ajuns la experiența afacerilor cu pansele, alții rămân, cel puțin, cu experiența săpatului, udatului, plivitului gratuit. N-au diplome, dar dacă le pui sapa în mână îți arată că se pricep!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: