Expoziție de fotografii-document „De la emigrare la integrare”:

Istoria etnicilor italieni în imagini-mărturie

Organizată de Asociația Italienilor din România – ROASIT în holul de la parterul Consiliului Județean, expoziția de fotografii-document „De la emigrare la integrare” oferă vizitatorului prilejul de a cunoaște „istoria unei colectivități etnice despre existența căreia s-a vorbit mult mai puțin”, spun organizatorii.
 

Sunt imagini-mărturie, multiplicate prin tehnica digitală de pe fotografii aparținând unor etnici italieni, „fotografii unice, cu însemnătate deosebită, culese de ROASIT chiar de la descendenții înaintașilor italieni pe aceste meleaguri”. „Publicul are astfel prilejul să redescopere file de istorie legate de începutul marii emigrații a italienilor în România (1850-1897), modul în care aceștia au păstrat de-a lungul timpului legătura cu patria de origine, principalele meserii și meșteșuguri pe care le-au practicat în noua lor patrie, felul în care au reușit să-și păstreze tradițiile și obiceiurile de acasă, dar și despre raporturile de bună înțelegere, influențele și interferențele cu populația românească”, au precizat organizatorii. Structurată pe 5 secțiuni, expoziția prezintă de fapt povestea unei etnii, o etnie cu un specific foarte apropiat de cel al populației majoritare și „care nu se teme de integrare”, a spus prof. Mihai Iacobescu, prezent la vernisaj. „Expoziția ne permite să-i vedem pe italieni așa cum sunt, în costumele lor, cu tot ce au specific. Această minoritate nu se teme de integrare într-un stat majoritar și se implică în tot ce se întâmplă. Este o minoritate mică, loială și cu multe contribuții în ceea ce înseamnă noile realizări ale prezentului”, a mai spus prof. Iacobescu în cuvântul său. Potrivit deputatului Mircea Grosaru, președintele ROASIT, manifestarea este dedicată Zilei Europei, împlinirii a 150 de ani de la constituirea Italiei mari și 18 ani de activitate neîntreruptă a ROASIT. Este o expoziție itinerantă, fiind inaugurată la Academia di Romania din Roma, apoi prezentată în comunități italiene din România, după Suceava urmând să ajungă la Palatul Parlamentului. Expoziția este organizată sub patronajul Ambasadei Italiei la București și este sprijinită financiar de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și cu Consiliul Județean Suceava. La vernisaj au participat, alături Mircea și Ioana Grosaru, subprefectul Angela Zarojanu, vicepreședintele CJ Vasile Ilie, directorul Revistei „Siamo di nuovo insieme”, Gabriela Tarabega, președintele Uniunii Ucrainenilor din România-Ținutul Bucovinei, prof. Ion Bodnar, actorul Adrian Păduraru, Mihai Pînzaru-PIM, membru fondator al asociației, și mulți alți invitați. După vernisaj, cei prezenți au admirat, mai întâi, iar apoi au gustat din preparatele expoziției culinare pregătite de reprezentantul în România al Federației Italiene de Bucătari, Pierluigi Maniero: plăcintă cu urzici, „tramezini” cu pui și cu ton, tort de mere, tiramisu și multe altele, dar și „porcheto” – porc la cuptor cu rozmarin din regiunea Umbria, preparat de Luciano Grassi care trăiește la Râmnicu Vâlcea. În România trăiesc aproximativ 3500 de etnici italieni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: