Ăsta-i birlicul ?

Să zicem că deputatul PSD Victor Socaciu, în calitatea sa mai veche de baladist, ar apărea, bunăoară, la o televiziune din Rusia. Și pentru ca toți telespectatorii, de la copilul ce n-a deprins alfabetul la vârstnicul miop, să înțeleagă perfect versurile cântecului, iar apoi să aibă și vreme să urmărească tot felul de detalii scenice și de ansamblu, vocea românului ar fi înlocuită cu cea a unui bun baladist rus, poate similară cu a lui Visoțki (despre care cred că, odinioară, l-a și inspirat pe Socaciu).
 

L.D. Clement

În proporții doar un pic diferite, la un rezultat similar s-ar ajunge dacă s-ar da curs inițiativei legislative a deputatului, de renunțare la subtitratrea filmelor străine și de trecere (sub amenințarea amenzilor!) la dublarea vocilor actorilor. Consider că am fost norocoși că, de când a apărut televiziunea la noi, am avut parte de filme subtitrate; printre altele, în acest fel comunicând, chiar și discret, mai profund cu oameni și lumi de dincolo de granițe și de dincolo de cortine de fier. De exemplu, să-l fi cunoscut cândva pe Bourville cu vocea lui Birlic ar fi însemnat să nu-l fi cunoscut vreodată pe Bourville! Filmul nu-i teatru radiofonic; și din păcate în teatrul radiofonic nu s-a prea investit în anii „de după”, chit că am ajuns și în epoca audio-book. Nu dublarea vocilor ar fi birlicul din mâneca apărării limbii, „amenințată” de filmele străine, cum crede deputatul, ci eventual niște subtitraje de mai bună calitate. Dar nici acestea nu se vor face cu biciul și nici valoarea lor n-ar putea fi judecată de o comisie de la CNA, ci tocmai de cultura – evident, neuniformă – a telespectatorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: