Cititori de mâine

În această săptămână am avut din nou elevi în redacție, cuprinși într-un proiect al DTS a județului Suceava, realizat în contextul Zilei internaționale a libertății presei. „Ai noștri” (de la CN „Ștefan cel Mare) – cu această precizare fiindcă alți elevi au fost musafiri ai altor redacții locale –, după un dialog de mai bine de un ceas menit, mai ales, să le astâmpere curiozitatea, ne-au solicitat, printre altele, să răsfoiască exemplare din colecții de odinioară ale „Craiului”. Și i-am descoperit cu adevărat fascinați să-și treacă prin fața ochilor pagini și chiar să citească articole din anii 1997 și 2002.
 

L.D. Clement

Iar după ce, de altfel, fuseseră pregătiți pentru o astfel de concluzie, ne-au mărturisit că au luat contact (unul sumar, firește) cu câteva momente din istoria recentă a Sucevei și a județului; istorie despre carte altfel poate n-ai zice că se scrie, zi de zi, pe foi ce ar părea sortite unei crunte îmbătrâniri imediat ce au fost luate de pe tarabă sau din mâna poștașului. Apoi, convocați (alături de alți ziariști) la un dialog mai larg, moderat din partea DTS de Simona Sofroni (ea însăși mai purtând neliniștea celei care, o crudă vreme, s-a văzut visând a fi jurnalistă), elevii au încercat, evocând scurte experiențe vii și, mai ales, prin întrebări, să pună… presa la cale. Ca și cu un an în urmă, au vrut să știe, de pildă, „cum e cu cenzura”; și au aflat, ca și atunci, că o astfel de întrebare nu are un răspuns, ci o mulțime de răspunsuri; așa cum adevărul în sine nu se poate alcătui decât dintr-o mulțime de adevăruri. Așa cum nici aici n-aș putea spune câți dintre tinerii care astfel ne-au cercetat vor deveni realmente jurnaliști; buni sau mai buni sau foarte buni. M-aș încumeta să dau glas doar unei prezumții pentru care cred că sunt argumente: au șanse să devină cititori buni. Iar cu cititori de calitate nu se poate întrevedea decât o presă de calitate!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: