Vești proaste pentru locuitorii Sucevei

Noua centrală termică, sub semnul incertitudinii

> Adrem Invest București este antrenată în negocieri cu potențiali finanțatori externi ai proiectului, investiția de la Suceava fiind condiționată de rezultatul acestora > „Este ultima prelungire pe care o mai acceptăm”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu Deși, semnarea contractului pentru construirea unei noi centrale de termoficare a Sucevei fusese anunțat pentru astăzi, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, că oficialii Adrem Invest au cerut o nouă păsuire până luni 9 mai. Lungu spune că firma câștigătoare a licitației a invocat faptul că încă nu a finalizat negocierile cu potențialul finanțator al investiției.
 

Ion LUNGU

„Adrem Invest București ne-a cerut o nouă și – sperăm noi – o ultimă amânare. Ne-au rugat să fim de acord ca semnarea contractului să aibă loc până la data de 10 mai 2011. Solicitarea este motivată prin aceea că, în perioada 28 aprilie-4 mai, reprezentanții legali ai Adrem Invest București sunt antrenați în negocieri cu finanțatori externi ai proiectului. Este ultima prelungire pe care o mai acceptăm. În urma unei discuții pe care am avut-o cu președintele firmei, acesta a spus că luni va fi la Suceava pentru semnarea contractului”, subliniază Ion Lungu, accentuând că – în opinia sa – ultimul termen pentru perfectarea afacerii este 9 mai. Ion Lungu manifestă realism, precizând că nimeni nu vine la Suceava pentru a face acte de caritate. Aceasta mai ales că, în cazul producerii energiei termice pe biomasă, un rol important revine valorificării certificatelor „verzi”. „Din păcate, legislația și normele de aplicare privind folosirea acestora nu sunt funcționale, existând probleme de corelare cu normele europene. Trebuie să fim realiști, nu este simplu nici pentru ei, nici pentru noi”, a pus în vedere șeful municipalității sucevene. Reamintim că, la începutul lui martie, câștigătorul licitației pentru ridicarea unei noi centrale de termoficare în Lunca Sucevei a obținut o primă derogare de la termenul limită de semnare a contractului, stabilit pentru 28 februarie 2011. Lungu spunea că este în interesul municipalității să acorde această „perioadă de grație”, care, de altfel, este și singura prevăzută prin actele normative în vigoare. Șeful executivului local credea că trebuie dată crezare și investitorilor, mai ales pe fondul actualei crize economico-financiare și al reticenței manifestate de unitățile financiar-bancare. Investiția pe care Adrem Invest va trebui să o facă la Suceava se ridică la aproape 50 de milioane de euro, construirea durând minim 2 ani. Principala prevedere din caietul de sarcini al licitației pentru amenajarea noii centrale a fost de asigurare a unui tarif de furnizare de 116 lei a gigacaloriei la gardul unității, la jumătatea celui actual de la Termica. Investitorul bucureștean se poate angaja la construirea unei centrale termice mixte pe biomasă și gaze naturale, acest din urmă combustibil urmând a fi folosit în perioadă de iarnă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: