Expoziție-eveniment: „De la emigrare la integrare”

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. organizează, în perioada 9 – 20 mai, la sediul Consiliului Județean Suceava, expoziția de fotografii-document „De la emigrare la integrare”.
 

Vernisajul va avea loc pe data de 9 mai, de la ora 12.30, în prezența oficialităților locale, fiind urmat de un bufet cu specific italian pregătit de reprezentantul în România al Federației Italiene de Bucătari, Pierluigi Maniero. Cei care vor călca pragul Consiliului Județean Suceava vor avea prilejul să cunoască istoria în imagini a unei colectivități etnice despre existența căreia s-a vorbit mult mai puțin. A unei etnii cu o poveste aparte, dat fiind și specificul ei foarte apropiat de cel al populației majoritare. Vor fi expuse fotografii unice, cu însemnătate deosebită, culese de RO.AS.IT. chiar de la descendenții înaintașilor italieni pe aceste meleaguri. Publicul are astfel prilejul să redescopere file de istorie legate de începutul marii emigrații a italienilor în România (1850-1897), modul în care aceștia au păstrat de-a lungul timpului legătura cu patria de origine, principalele meserii și meșteșuguri pe care le-au practicat în noua lor patrie, felul în care au reușit să-și păstreze tradițiile și obiceiurile de acasă, dar și despre raporturile de bună înțelegere, influențele și interferențele cu populația românească. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei Italiei la București și este sprijinit financiar de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, fiind realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și cu Consiliul Județean Suceava. Momentul cultural va fi dublat de unul artistic. Tot pe 9 mai, de la ora 18.00, la Teatrul „Dom Polski” va avea loc un spectacol de cântece și dansuri tradiționale susținut de tenorul de talie internațională Antonio Furnari și de ansamblul „Di nuovo insieme”. Nu vor lipsi surprizele oferite de gazdele de la „Dom Polski”. Prezentatorul spectacolului va fi actorul Adrian Păduraru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: