Curtea Domnească, aproape de o soluție

Specialiști locali în gestionarea patrimoniului istoric, împreună cu cei 12 specialiști ai firmei spaniole Arena Teatro SL care au venit la Suceava, urmează să găsească cea mai bună formă de amenajare a Curții Domnești situată în zona centrală a municipiului Suceava, a anunțat miercuri primarul urbei, Ion Lungu.
 

El a spus că, până la data de 1 iulie, va fi stabilită soluția tehnică, apoi va fi întocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și asigurată finanțarea lucrării, cel mai probabil cu fonduri europene. Directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, a declarat că propunerea pe care se lucrează în prezent, realizată de arhitectul bucureștean Gheorghe Sion, specialist în monumente istorice, prevede realizarea unei construcții, în formă de „U”, din sticlă, ce folosește zidurile actuale și păstrează și arhitectura medievală. „Se va pune în evidență primul nivel al Curții Domnești, nivelul din lemn din perioada Petru Mușat, Alexandru cel Bun”, a spus Ursu. Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric, în vederea punerii în valoare a Curții Domnești din zona centrală a municipiului. Firma spaniolă va întocmi, gratuit, documentația pentru reabilitarea Curții Domnești, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor. Autoritățile sucevene doresc să finanțeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent șantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare și, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ștefan cel Mare. Construcțiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Mușat și continuate de Alexandru cel Bun, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare fiind refăcute din piatră și cărămidă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: