Utopia

De aproape 20 de ani, la 3 mai se marchează (jurnaliștii o fac, în primul rând) Ziua mondială a libertății presei. În acest context, în 2011, în România, Libertatea Presei a fost readusă în atenția opiniei publice, ca subiect de sine stătător, în mod oficial, pentru a zecea oară. Un subiect care, ca oricare altul, se poate dezvălui sub formele unei multitudini de nuanțe; nuanțe evidențiate în mod explicit sau implicit chiar și din perspectiva libertății cu care este abordat.
 

L.D. Clement

S-ar putea spune, bunăoară, că libertatea presei este în sine o utopie ca și alte manifestări jinduite ale libertății. Mai ales în situația în care (și s-ar putea altfel?) presa este o mașinărie socială (oricând riscând a fi regizată chiar ca mașinație) care funcționează cu bani. Și, probabil, cu cât banii intrați în joc sunt mai mulți, fie că vin de la anume cititori/ consumatori, fie că vin (mai ales!) din publicitate, jurnalistul este cu atât mai dependent de cel care îl plătește. A se exprima public, în canoanele actuale ale meseriei (departe de ceea ce ar putea însemna doar „libertate de expresie”, aceea care îți permite și să cugeți, cu glas tare, de unul singur ori să pălăvrăgești acid cu prietenii), ale unei meserii din ce în ce mai costisitoare, înseamnă și a-l/a-i deservi, ceea ce poate însemna, totodată, foarte mult și foarte puțin. Însă mai rămâne întotdeauna încă ceva, ce poate ține de iluzie, ce poate ține de utopie. Ce poate însemna totodată foarte puțin, dar și foarte mult. Dacă nu astăzi, mâine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: