Pulberile în suspensie, cocteil toxic pentru suceveni

➢ În perioadele de calm atmosferic și fără precipitații, locuitorii Sucevei inhalează un amestec nociv din particule de sol, bitum, cauciuc, ferodou, metale grele și funingine
 

Pulberile fine constituie o adevărată problemă a autorităților locale municipale sucevene. Doar în primul trimestru al anului în curs au fost înregistrate 25 de depășiri ale indicatorului pulberi în suspensie PM 10, foarte multe față de anul 2010, în care totalul depășirilor limitelor superioare permise a fost de 38. Potrivit directorului executiv al Agenției de Protecția Mediului Suceava, sursele de producere a pulberilor fine sunt multiple, printre acestea, în municipiul reședință remarcându-se CET din Lunca Sucevei, centralele individuale de apartament și ale instituțiilor publice; sobele; procesele de ardere și de producție din industrie; motoarele autovehiculelor, în special cele pe motorină; eroziunea anvelopelor și saboților de frână, precum și opririle și pornirile frecvente ale mașinilor în trafic. De asemenea, la originea prafului fin stau lucrările de construcție și demolare, starea necorespunzătore a salubrizării, insuficiența spațiilor verzi, dar și prezența, în jurul orașului, a terenurilor virane și agricole. „Avem de-a face cu un praf complex, format dintr-o parte minerală de sol, precum și din alte părți de metale grele de la gazele de eșapament, saboți de frână, cauciuc, asfalt erodat și funingine de la coșurile centralelor termice, acest amestec fiind toxic și periculos”, arată Iluță Cocriș, accentuând că Suceava se află printre cele 15 municipii din țară atenționate din acest punct de vedere. Șeful APM nu a uitat să adauge și factorii favorizatori ai depășirilor, cum ar fi cei de genul calmului atmosferic și lipsei precipitațiilor, intervale în care pulberile în suspensie sunt deosebit de persistente. „Cele mai multe depășiri sunt înregistrate în cartierul Burdujeni. Aceasta pentru că diferența de nivel față de restul orașului este de circa 150 de metri, iar, după cum se știe, tot praful se orientează spre depresiuni”, explică Iluță Cocriș, menționând că primele măsuri de reducere a concentrației pulberilor sunt măturatul și spălatul străzilor, securizarea șantierelor de construcții cu perdele umede, precum și asigurarea fluenței traficului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: