Într-un dosar de trafic de persoane, via Gura Humorului – Neapole

„Prințul”, „Cacorel”, „Chipăruș”, „Cuarci”, „Codru”,„Didai” și „Băbuca” – liberi la Tribunalul Suceava

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, care efectuează cercetări față de un număr de 27 suspecți într-un dosar penal, încă din 2004, rezultat din disjungerea cercetărilor dispusă prin rechizitoriul procurorului din 30.07.2004 (cu această ocazie fiind trimiși în judecată un număr de alți 17 suspecți) au reținut, luni, un număr de 7 inculpați din Gura Humorului, toți de etnie romă, implicați în trafic de persoane, în vederea practicării cerșetoriei.
 

Toți 7 au fost aduși ieri la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă. „Începând cu anul 2000, mai multe familii din orașul Gura Humorului, județul Suceava, s-au stabilit într-o zonă periferică a orașului Napoli, din Italia, numită Casa Nuovo-Casoria, sub un pod, locuind în colibe și corturi. Membrii acestora au practicat munca la negru și cerșetoria în folos propriu, obținând astfel câștiguri materiale, ceea ce a determinat extinderea interesului acestor familii pentru recrutarea și transportul în Italia a unui cât mai mare număr de persoane, cu scopul prestării unor activități de același gen, persoanele fiind în majoritate recrutate din cadrul comunități de unde provin. Astfel, victimele erau racolate din România, în special din județul Suceava, unde li se plătea și li se facilita obținerea pașapoartelor și transportul până în Italia. La sosirea în orașele de destinație, victimele constatau că au fost induse în eroare, pașapoartele fiindu-le confiscate de traficanți și, zilnic, erau trimise în oraș pentru a câștiga bani din cântat și cerșit, seara predând toți banii câștigați. Astfel, în această cauză se efectuează cercetări privind un număr de cinci grupuri infracțional organizate – ce au la bază criteriul familial – constituite în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, fiind audiate până în prezent peste 45 de victime”, se arată în actul de sesizare a instanței. Ieri, după tamtamul de rigoare și fără rost al rubedeniilor inculpaților – Gheorghe David, zis „Prințul”, de 40 de ani, Antal Carol, zis „Cacorel”, de 36 de ani, Alexandru Chereji, zis „Didai”, de 63 de ani, Reghina David, zisă „Băbuca”, de 58 ani, Codruț David, zis „Codru”, de 29 de ani, Alexandru David, zis „Chipăruș”, de 35 de ani, și Iosif Varga, zis „Cuarci”, de 57 de ani, toți din orașul Gura Humorului, județul Suceava –, instanța s-a pronunțat, în cameră de consiliu, asupra sorții acestora din urmă, hotărând că ei sunt, în principiu, liberi, dar nu pot părăsi localitatea de domiciliu, o perioadă de 30 de zile. Hotărârea a fost atacată cu recurs de DIICOT Suceava, astfel că, până ce Curtea de Apel va da o sentință, inculpații rămân în arest.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: