Se parafează contractul pentru viitoarea centrală de termoficare a Sucevei

➢ Investiția pe care Adrem Invest va trebui să o facă se ridică la aproape 50 de milioane de euro, amenajarea centralei urmând a dura minim 2 ani
 

Contractul pentru construirea unei noi centrale termice pentru termoficarea în sistem centralizat a municipiului Suceava va fi semnat joi, anunță primarul Ion Lungu. Șeful administrației sucevene spune că a primit această confirmare de la conducerea câștigătorului licitației organizate în acest sens, Adrem Invest București. „Am primit asigurări că reprezentanții acestei firme vor veni la Suceava joi, 5 mai, să semnăm contractul și să realizăm o nouă centrală de termoficare, dimensionată la consumul de energie termică a municipiului”, a declarat edilul-șef. De precizat este faptul că la licitația organizată de primărie s-a înregistrat o singură ofertă, respectiv cea a Adrem Invest București, investitorul în centrala mixtă pe biomasă și gaze naturale angajându-se să livreze, la „gardul centralei”, energie termică la tariful de 116 lei pe gigacalorie (fără TVA), o ofertă considerată avantajoasă de către administrația locală. Edilul-șef apreciază că, incluzând transportul și distribuția, în cele din urmă sucevenii vor achita 40-45 de euro pentru o gigacalorie, „un tarif suportabil pentru populație”. Dl Lungu crede că, astfel, bugetul local nu va mai suporta diferența dintre actualul preț de producere al energiei termice și cel de referință – achitat efectiv de către cei racordați la sistemul centralizat –, bani care, în final, provin tot de la contribuabili. Firma suceveană de termoficare în funcțiune, SC Termica, și Primăria Suceava vor pune la dispoziție terenul și utilitățile necesare. Investiția pe care Adrem Invest va trebui să o facă se ridică la aproape 50 de milioane de euro, amenajarea centralei urmând a dura minim 2 ani. Reamintim că actuala Centrală Electrică de Termoficare (CET) pe huilă a fost proiectată și dimensionată în regim de cogenerare, cu un consum semnificativ de energie termică, atât la consumatorii casnici, dar mai ales la cei din zona industrială. La această dată, consumul industrial este practic zero, iar, pentru perioada următoare, precum și pe termen mediu, nu se preconizează niciun fel de revigorare a activității industriale sucevene. De aceea, Termica funcționează în pierdere, existând riscul intrării în faliment.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: