Supuși

„Nunta secolului” a provocat discuții pe cele mai interesante teme, multe deloc mondene. Pe un post de televiziune discuția a alunecat, spre surprinderea și oarecum iritarea moderatoarei, către validitatea ideii de monarhie pentru România, multă lume privind cu respect (unii tocmai descoperindu-l) la regele Mihai și familia sa regală, chemați la un festin unde nu prea calcă „democrații”. Invitații mai în vârstă prezenți în emisiune – niciunul nefiind contemporan însă cu regalitatea, toți „venind” din vremea „celui mai democrat dintre democrați” – au pus pe tapet subiectul și apoi au fost de acord că milionul de oameni cu care Bucureștiul l-a întâmpinat imediat după evenimentele din 1989 pe regele Mihai nu venea din neant și că abia acum înțelegem și noi, neofiții în politica adevărată, că e mai bună o monarhie luminată și modernă decât bâlciul „democrat” național, care a marginalizat, alungat sau ucis de-a dreptul, ca-n vremea proletcultistă, valorile naționale.
 

Dumitru TEODORESCU

Timidă, și ea însăși surprinsă că devine parteneră de dialog pe o asemenea „periculoasă” temă, o tânără invitată a încercat să le taie elanul mai vârstnicilor cu două replici: „o monarhie este costisitoare și nu avem noi bani pentru așa ceva” și „eu cred în democrație și nu accept să fiu o supusă, fie și unui rege”. Nu știu dacă monarhia ar fi adus țara în halul în care se află, dar știu sigur că multe lichele, mulți bolovani sau bolnavi psihic de-a dreptul n-ar fi ajuns să ne reprezinte politic. Căci realitatea-realitate în care trăim și pe care ori n-o percepem așa cum e, ori refuzăm s-o acceptăm, ori – ceea ce de acum este grav – o toaletăm, este uneori halucinantă. Iată o situație: o familie tânără se mută într-un apartament dintr-o scară de bloc ai cărei locatari „au crescut împreună”. Se cunosc, se salută, chiar și copiii-copiilor, veniți în vizită, se manifestă cu respect față de „indigeni”. Ei bine, odraslele nou-venitei familii nu salută pe nimeni! Situația a fost tolerată o vreme, până când o bunică i-a zis mamei copiilor: „Nu leșin de plăcere să fiu salutată, dar aici e o comunitate și are regulile ei. Mi se pare normal să le respectați și voi…”. Tânăra mamă s-a rușinat și le-a cerut odraslelor, care de atunci salută țeapăn și de departe, să dea firescul „bună ziua”. Știți ce i-a spus mamei cea mare? „Păi, cum să le salut?! Sunt niște slugi!”. Un amănunt: bossul de tat-su ține câteva magazine…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: