Supuși

„Nunta secolului” a provocat discuții pe cele mai interesante teme, multe deloc mondene. Pe un post de televiziune discuția a alunecat, spre surprinderea și oarecum iritarea moderatoarei, către validitatea ideii de monarhie pentru România, multă lume privind cu respect (unii tocmai descoperindu-l) la regele Mihai și familia sa regală, chemați la un festin unde nu prea calcă „democrații”. Invitații mai în vârstă prezenți în emisiune – niciunul nefiind contemporan însă cu regalitatea, toți „venind” din vremea „celui mai democrat dintre democrați” – au pus pe tapet subiectul și apoi au fost de acord că milionul de oameni cu care Bucureștiul l-a întâmpinat imediat după evenimentele din 1989 pe regele Mihai nu venea din neant și că abia acum înțelegem și noi, neofiții în politica adevărată, că e mai bună o monarhie luminată și modernă decât bâlciul „democrat” național, care a marginalizat, alungat sau ucis de-a dreptul, ca-n vremea proletcultistă, valorile naționale.
 

Dumitru TEODORESCU

Timidă, și ea însăși surprinsă că devine parteneră de dialog pe o asemenea „periculoasă” temă, o tânără invitată a încercat să le taie elanul mai vârstnicilor cu două replici: „o monarhie este costisitoare și nu avem noi bani pentru așa ceva” și „eu cred în democrație și nu accept să fiu o supusă, fie și unui rege”. Nu știu dacă monarhia ar fi adus țara în halul în care se află, dar știu sigur că multe lichele, mulți bolovani sau bolnavi psihic de-a dreptul n-ar fi ajuns să ne reprezinte politic. Căci realitatea-realitate în care trăim și pe care ori n-o percepem așa cum e, ori refuzăm s-o acceptăm, ori – ceea ce de acum este grav – o toaletăm, este uneori halucinantă. Iată o situație: o familie tânără se mută într-un apartament dintr-o scară de bloc ai cărei locatari „au crescut împreună”. Se cunosc, se salută, chiar și copiii-copiilor, veniți în vizită, se manifestă cu respect față de „indigeni”. Ei bine, odraslele nou-venitei familii nu salută pe nimeni! Situația a fost tolerată o vreme, până când o bunică i-a zis mamei copiilor: „Nu leșin de plăcere să fiu salutată, dar aici e o comunitate și are regulile ei. Mi se pare normal să le respectați și voi…”. Tânăra mamă s-a rușinat și le-a cerut odraslelor, care de atunci salută țeapăn și de departe, să dea firescul „bună ziua”. Știți ce i-a spus mamei cea mare? „Păi, cum să le salut?! Sunt niște slugi!”. Un amănunt: bossul de tat-su ține câteva magazine…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI