1 Mai, într-o Suceavă altfel decât acum

Vestigiile, mult mai sărace decât ne-am fi așteptat, pe care urma să le scoată la iveală șantierul din inima târgului Sucevei, au mai rămas – în imagini – în muzee, la colecționari sau, precum în cazul fostului fotoreporter al „Zorilor noi”, Dumitru Vințilă, în fototecă. Este clar că „eroii” imaginilor nu sunt chiar acele clădiri sau locuri, ci evenimente specifice, organizate cu fastul amărât al vremurilor. Unul era provocat de ziua muncii, 1 Mai, sărbătoare care și-a pierdut din firesc și cuvenitul respect și prin exagerarea organizatorică cu care era sărbătorită, „libertatea” prăznuirii fiind umbrită, dacă nu chiar ștearsă din cauza chinuitoarelor pregătiri pentru demonstrația din dimineața zilei. Chin atenuat doar de bucuria secretă a petrecerii pe cont propriu a după-amiezii și a zilei următoare, și ea liberă, ziua tineretului.
 

Mulți defilau precum măgarul lui Nastratin Hogea, atras de morcovul agățat în fața sa în cârligul undiței! Vă propunem deci imagini deja pierdute din hronicul vârstei actuale a târgului-cetate. Și nu au trecut secole de-atunci… Prima imagine, cea din pagina 1, evocă un 1 Mai de acum 52 de ani, artera principală a Sucevei „primind” defilarea de rigoare. Din același an, în amfiteatrul fostului Teatru de vară, cei tineri își sărbătoresc ziua, în 2 mai. Și, tot din acele vremi, o imagine… „golgotică” a Parcului Areni, cu un alai de defilare în care Gheorghiu Dej este lăsat să privească la cer, iar pionierii privesc mai degrabă în vârfurile tenișilor. Bine, rău, așa a fost atunci, când se sărbătorea munca. Astăzi, cei care mai muncesc n-au timp de distracție, iar ceilalți o țin de mult într-o distracție ca să nu-i mai impresioneze 1 Mai…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI