Printr-o acțiune comună

Ocolul Silvic și Primăria Vama dau viață codrului

În timp ce în multe zone forestiere ale țării „marea defrișare”, adică furtul masiv de material lemnos și distrugerea nejustificată a codrului, se desfășoară în ritm… susținut chiar de către unii silvicultori, în județul Suceava, în aceste zile, pădurea se află în centrul atenției multor oameni.
 

În luna aprilie, românul este mai frate cu codrul ca oricând, pentru că este luna plantațiilor, a sădirii pomilor. Regia Națională a Pădurilor a luat o hotărâre lăudabilă, dispunând ca fiecare ocol silvic să împădurească, cu forțe pro-prii, câte un hectar de teren degradat în afara fondului forestier. O asemenea largă acțiune am întâlnit, ieri, în comuna Vama. Dl ing. Gheorghe Nichiforel, șeful ocolului silvic de aici, printr-o bună colaborare cu primarul așezării, dl Nicolae Baltag, a reușit să mobilizeze circa 80 de oameni, din rândul cărora nu lipseau salariații de la ocol, primărie, școlile din localitate și chiar poliție, plus simpli cetățeni, cu care au sădit circa 5000 de puieți de molid, pin silvestru, salcâm și sălcioară. Tot materialul săditor a fost pus la dispoziție, gratuit, de ocol, atât din pepiniera proprie, cât și din alte pepiniere din județ sau chiar din țară, fără ca acțiunea să afecteze în vreun fel bugetul unității. Terenul ce urmează a deveni pădure nu a fost greu de găsit, pentru că exista, de mai mulți ani, într-o stare avansată de degradare, la Hurgheș, pe imașul „Băi”. Practic, această suprafață de pământ „curgea” spre șoseaua europeană ce duce spre Câmpulung Moldovenesc. După cum am aflat, Ocolul Silvic Vama a avut în programul din această primăvară de împădurit, în fondul forestier ce-l are în primire, 11 hectare de teren cu molid, brad, larice, fag, paltin de munte și de completat cu aceleași specii alte 4 hectare. Toate s-au făcut gospodărește, așa cum cer regulile silviculturii, iar acum se dă o mână de ajutor comunității. Dl ing. Gheorghe Nichiforel ne spunea că acțiunea de ieri, realizată în colaborare cu primăria, este binevenită și în folosul așezării. „În definitiv, menționa dumnealui, prin această acțiune, care ar trebui realizată în fiecare an, se oprește de la degradare o suprafață mare de teren, plus că se îmbracă pământul cu arbori, ceea ce înseamnă viață, aer curat, sănătate. Dacă timp de 10 ani acțiunea s-ar repeta, comuna Vama s-ar îmbogăți cu 10 hectare de pădure, ceea ce nu este puțin. Mai mult ca atât, acest lucru poate fi făcut în fiecare comună din județul nostru, ceea ce ar însemna un mare câștig pentru populație”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: