Municipalitatea suceveană trece la executarea silită a contribuabililor rău-platnici

„Am ajuns în situații delicate de executare silită a datornicilor”, declară primarul Ion Lungu > Dacă veniturile proprii sunt mici, Suceava nu va mai putea obține sume de la Fondul de rezervă al Guvernului
 

Consiliul Local Suceava a aprobat, pentru prima oară după 1989, o execuție bugetară trimestrială. În conformitate cu noile prevederi ale Codului fiscal și Legii bugetului de stat pe 2011, execuția bugetară nu mai este aprobată anual, după încheierea exercițiului financiar, ci la finele fiecăruia dintre cele 4 trimestre. Primarul Ion Lungu relevă că, raportată la trimestrul întâi al anului 2010, execuția bugetară după finele primelor 3 luni ale acestui an este una relativ bună. „Este o execuție mai mare, având în vedere că parcurgem o perioadă de austeritate financiară. Indicatorii pozitivi ne dau speranța unei măriri a veniturilor proprii”, reliefează edilul-șef, menționând că veniturile proprii au fost realizate în proporție de 113%. Cele mai mari încasări provin de la impozitele și taxele pe proprietate, cu un plus de 31,37% comparativ cu anul trecut, în cadrul acestora remarcându-se impozitul pe clădiri de la agenții economici, cu o creștere de 46,83%. Saltul pozitiv la această categorie este explicat prin bonificația de 5% acordată la achitarea integrală și în avans a impozitului până la data de 31 martie 2011, grație acestui demers aportul de la firmele mari dovedindu-se a fi unul deloc de neglijat. Primarul Lungu opinează că intrările suplimentare la vistieria municipală sunt mai mult decât bine-venite, unele virări de fonduri de la „centru” fiind condiționate de consistența veniturilor proprii. „Este un lucru absolut îmbucurător, având în vedre că există anumite restricții bugetare. Astfel, în măsura în care veniturile proprii ale municipalității sunt mici, nu mai avem dreptul la rectificări bugetare și nici la obținerea de sume de la Fondul de rezervă al Guvernului”, subliniază șeful administrației locale. Lungu este de părere că pe partea de colectare a impozitelor și taxelor locale este loc de mai mult, pe lângă acțiunile de conștientizare a contribuabililor urmând a se trece la executarea silită a rău-platnicilor. „Sigur, se poate și mai bine. Noi am făcut demersuri și am ajuns în situații delicate de executare silită a datornicilor. Vom continua această activitate, în paralel cu conștientizarea contribuabililor persoane fizice sau persoane juridice, că trebuie să-și achite obligațiile”, a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: