Rușinea de a fi tânăr român

Ideea centrală a unui foarte recent studiu, realizat pe aproape 6000 de elevi, de Fundația Soros („Implicarea civică și politică a tinerilor”), anunțată ca atare de realizatorii săi, este aceasta: „Peste jumătate dintre elevii de clasa a XII-a nu se simt mândri că sunt români, 53% consideră că a fi bun cetățean înseamnă doar să respecți legile și 39% dintre tineri cred că un bun cetățean nu se definește prin implicare socială sau politică”. Să ne surprindă că respectivilor elevi, aflați la vârsta unor alegeri importante, le este rușine că sunt români?
 

L.D. Clement

Probabil ei sunt cei care, în anii ce urmează, vor da grosul următorului eșalon de români care își vor părăsi țara, ca de pe o corabie pe cale să eșueze. Dacă n-am uitat să visăm frumos (și dacă printre ei sunt suficienți aceia care visează frumos!), tot aceștia ar putea fi cei care, în anii ce vin, să ne cârpească vasul, să-i întindă pânzele și să sufle în ele. Să fie prea puțin că jumătate dintre ei consideră suficient ca un bun cetățean să respecte legile țării? Aș spune că nu e chiar atât de puțin, aș spune că acei tineri chiar cred (până la inevitabile probe contrarii) că lor li se respectă legile, că legile sunt niște instrumente fără de care nu se poate, edificate în favoarea cetățeanului, nu ostile lui. Aș spune că ei, considerând prioritar a respecta legile țării lor, cred (cel puțin) că și concetățenii lor gândesc cam la fel. Să fie anormal că aproape 40% din ei consideră că un bun cetățean nu se implică în societate sau/ și în politică? O astfel de realitate poate fi cercetată doar evaluând modelele pe care li le-am oferit în anii în care ei au prins a crește: și sociale, și politice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: