Pentru același kilometru de drum asfaltat – preț dublu

Președintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, s-a întrebat joi de ce lucrările de modernizare a drumurilor județene nu se fac prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care este cel mai îndreptățit să facă astfel de investiții, și a fost ales ministerul condus de Elena Udrea, în condițiile în care la acest minister au fost constatate probleme privind organizarea licitațiilor, exemplificând cu cea privind promovarea brandului turistic de țară.
 

„Ei vor să folosească bani publici românești, pentru că nu pot fura din bani europeni, pentru că acolo e OLAF și Comisia Europeană, care verifică. Pe banii publici românești se verifică PDL-iștii între ei”, a spus Nechifor. El consideră că la licitația internațională pentru pachetele de câte o sută de milioane de euro pentru lucrări de modernizare a drumurilor județene și locale accesul firmelor românești va fi limitat, întrucât este greu pentru o firmă locală să obțină credite de această mărime. „Cu bani românești din bugetul statului vom finanța firme străine”, a spus Nechifor, care a arătat că firmele românești obțin cu greu credite pentru cofinanțarea unor proiecte europene. El a mai declarat că a verificat că în pachetul de 60 de milioane de euro pentru modernizarea a șapte drumuri județene din Suceava costurile pentru kilometrul de drum modernizat sunt de două ori mai mari față de cele asemănătoare modernizate prin POR. Nechifor a exemplificat cu drumul Pojorâta-Rarău, care este drum modernizat prin POR, unde kilometrul de modernizare este de 475.000 de euro, în timp ce pentru drumul Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, tot în zonă de munte, kilometrul de drum modernizat costă 902.000 de euro, prin PNDI. El a mai spus că, prin POR, în județul Suceava s-au modernizat anul trecut 91 de kilometri de drumuri județene cu 131 de milioane de lei, iar prin pachetul prevăzut în PNDI se vor moderniza în județ 93 de kilometri de drum cu 247 de milioane de lei. „Reveniți la prețurile normale, la prețurile corecte”, a cerut Nechifor, care a anunțat că va face o consultare publică privind drumurile ce trebuie modernizate, considerând că sucevenii ar trebui să știe că în loc de 93 de kilometri de drum pot fi modernizați 180 de kilometri. Potrivit liderului social-democraților suceveni, este mai mult decât ciudat că premierul Emil Boc susține că România nu-și permite salarii pentru profesori sau să plătească pensii, dar că statul poate suporta „sacul plin cu bani virtuali” pentru Elena Udrea. Nechifor a arătat că CJ Suceava a aprobat anul trecut indicatorii tehnico-economici pentru 19 drumuri județene ce trebuie modernizate, iar MDRT a ales doar șapte trasee. El a mai declarat că creditul-furnizor cu garanții guvernamentale ar trebui angajat de CJ Suceava, iar licitațiile să se facă la nivel local, așa cum se procedează la proiectele prin POR.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI