La concedierea însoțitorilor persoanelor cu handicap grav

Încălcări ale prevederilor legale

La două primării, procedura de disponibilizare a fost reluată, emiterea deciziilor de desfacere a contractelor de muncă fiind amânată cu 21 zile calendaristice
 

Primăriile comunelor Horodnic de Sus și Ostra nu au respectat procedura de concediere colectivă a asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav – s-a constatat în urma unui control efectuat de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Inspectorul-șef Ionuț Radu Crețuleac declară că responsabilii din cadrul administrațiilor locale respective nu i-au invitat la consultări pe salariații vizați de concediere, așa cum impun prevederile Legii nr. 53/2003, nefiind respectat nici dreptul de preaviz pe care asistenții personali îl au. „În cazul Primăriei Horodnic de Sus s-a dispus, prin procesul-verbal de control, respectarea prevederilor art. 69 – 74 din Legea nr. 53/2003, o măsură obligatorie și permanentă. În consecință a fost reluată procedura privind concedierea colectivă, fapt care a determinat amânarea emiterii deciziilor de desfacere a contractelor de muncă cu 21 zile calendaristice. Aceeași măsură s-a dispus și în cazul Primăriei Ostra”, declară Crețuleac. Verificările privind modul de respectare a procedurii de concediere colectivă, prevăzută de Codul muncii, sunt urmare a notificărilor făcute de primării la Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin care acestea anunțau concedierea colectivă a asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Au fost controlate 8 primării, respectiv cele de la Grănicești, Frasin, Iaslovăț, Bălcăuți, Calafindești, Dolhasca, Ostra și Horodnic de Sus, conducerile lor motivând concedierile prin insuficiența sumelor alocate pentru asigurări și asistență socială necesare asigurării salarizării asistenților personali în anul 2011. „În aceste condiții, s-a optat pentru varianta asigurării plății indemnizațiilor lunare prevăzute de Legea nr. 448/2006 pentru persoanele cu handicap luate în evidența primăriilor”, a explicat șeful ITM Suceava. În situația disponibilizării se află 189 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: