Nu te vom uita, Basarabie !

La 27 martie 2011 s-au împlinit 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă, un prim pas hotărâtor în realizarea statului național unitar român.
 

Pentru a evoca acest important moment din istoria noastră, Filiala „Arboroasa” din Vatra Dornei a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, în colaborare cu Biblioteca Municipală „G.T. Kirileanu” și Casa de Cultură „Platon Pardău”, a organizat o manifestare amplă la care au participat membrii filialei, scriitori, profesori. Au susținut intervenții prof. Stela Giosan, care a prezentat situația Basarabiei până la 1918 și informații mai puțin cunoscute privind semnarea actului Unirii, col. (r) Ioan Abutnăriței pe tema „Alexe Mateevici, în fruntea luptei pentru triumful limbii române” și Tatiana Ciuntu, secretara filialei, care și-a intitulat intervenția „La 27 martie 1918 ni s-a spus tuturor că suntem români” Nicoleta Todașcă, bibliotecar coordonator, a prezentat câteva dintre cele mai importante cărți dedicate Basarabiei, care au făcut obiectul unei expoziții. Scriitorul Ghorghe C.Patza a prezentat cartea „Scriitori basarabeni” de Petru Haneș, iar Paraschiva Abutnăriței, președinta filialei, volumul „De te voi uita, Basarabie…” de Valeriu Graur, volum cuprinzând articole publicate între anii 1982 – 2009 numai despre problema basarabeană. Prof. Gruia Ungurian a dedicat evenimentului poezia „Dor”. Elevele Carmen Chișcari și Andreea Macaleți, din clasa a X-a F, Liceul Teoretic „Ion Luca”, îndrumate de prof. Jenica Romanica, vicepreședinta filialei, au recitat din poeții basarabeni Nicolae Spătaru și Grigore Vieru, iar elevele Emanuela Crăciun și Ana Maria Leancă, de la Școala cu Clasele I-VIII Nr. 4, îndrumate de prof. Alina Leonte Dupu, au recitat „Doina Prutului”. Ana Maria Dranca din cl. a II-a, de la aceeași școală, a interpretat cu talent melodia „Răsai”, pe versuri de Grigore Vieru. Despre momentul unirii din 27 martie și necesitatea cunoașterii de către genera-țiile tinere a adevărului istoric au avut intervenții scriitorii Tațiana Vlad Guga și George Timu. Președinta filialei, prof. Paraschiva Abutnăriței, a informat pe cei prezenți despre desfășurarea Adunării Generale a ACPBB, care a avut loc în 19 martie la București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: