Desprimăvărarea întârziată încă nu afectează viitoarea recoltă

Până la această dată, arăturile de primăvară au fost efectuate pe 70% din suprafața planificată, la semănat intrându-se, timid, doar în sudul județului
 

Desprimăvărarea târzie încă nu dă bătăi de cap agricultorilor suceveni. Cel puțin aceasta este părerea agronomilor Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, aceștia opinând că, de regulă, în nordul țării, campania de primăvară este una decalată față de restul țării. Vasile Tofan, specialist DADR, arată că, în ciuda temperaturilor ridicate din ultima perioadă, terenurile continuă să fie umede, nepermițând intrarea în plin la semănat. „Pământul nu este pe deplin zvântat, diferențele de temperatură între noapte și zi sunt destul de mari, iar semințele introduse în sol riscă să aibă de suferit”, arată Tofan. Cu toate acestea, însămânțări au început să se facă la orzoaică de primăvară și ovăz, fermierii ieșind în câmp mai ales în sudul județului, unde clima este mai favorabilă. Tofan spune că la rând vin măzărichea, precum și cartofii. La această din urmă cultură, plantatul ar putea fi declanșat la începutul lui aprilie, chiar dacă, în alți ani, recolta în cauză era pregătită din primele zile ale lui martie. În ciuda întârzierii, sucevenii vor avea cartofi de consum, existând sezoane trecute în care cultura a fost înființată și la 1 mai. Mai la urmă va fi semănat porumbul, acesta având nevoie – cu excepția soiurilor rezistente – de temperaturi mult mai ridicate. Până la această dată, arăturile de primăvară au fost efectuate pe 70% din suprafața planificată, specialistul DADR având de „reclamat” și rezerva mică de apă din sol. „Iarna aceasta am avut straturi de zăpadă de circa 20 centimetri doar în două rânduri. Dacă este cald și vântul mai bate cu putere, ca cum câteva zile, pământul se va usca rapid. De aceea este nevoie de ploaie”, a opinat Vasile Tofan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: