Asociația Românilor din Italia se opune ”votului fiscal” propus de PNL pentru diaspora

Domnule Președinte PNL, Crin Antonescu, Foarte mulți români din Italia așteptau din partea formațiunii politice pe care o conduceți o poziție despre cum doriți să ne implicați în programul dumneavoastră de guvernare, despre cum vedeți o participare mai largă a diasporei la vot etc.
 

Din interviul acordat săptămânalului “Gazeta Românească” din Italia aflăm însă cum vreți să îngrădiți dreptul la vot al românilor din străinătate care nu cotizează la bugetul de stat. Spuneți că vă gândiți la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, dreptul la vot să fie condiționat de plata a cel puțin unui impozit în țară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat. Domule Președinte, vă reamintim că în ultimii ani banii trimiși de diaspora în România au ținut în viață finanțele țării. În fiecare an cel puțin 5 miliarde de euro ajung în țară la familiile celor plecați, o contribuție netă la economia României. Cu acești bani familiile rămase în țară plătesc și taxele și impozitele cerute de statul român, pe care altfel nu ar avea de unde să le plătească. Ce impozit suplimentar ar trebui să plătească cei din diaspora pentru a-și putea exercita un drept fundamental, acela de a vota? Dreptul de a vota derivă din faptul că suntem cetățeni români, nu din plata taxelor. Votul universal este o componentă de bază a democrației reprezentative. Atât timp cât vom fi cetățeni români, indiferent unde ne aflăm, vom avea dreptul să participăm la vot, indiferent dacă rezultatul votului din diaspora convine unuia sau altuia dintre partidele românești. Propunerea de a vota pe baza impozitelor plătite constituie o nouă cărămidă în clădirea “zidului răutății” ridicat între românii din străinătate și cei rămași acasă. Tot din declarațiile dvs. deducem că vă este frică de votul prin corespondență. Argumentul este arbitrar: “Dacă nu ar fi PDL-ul la putere, ar funcționa”. Domnule Președinte, votul prin corespondență trebuie adoptat cât mai repede. Datoria dvs. este să faceți în așa fel ca această lege să fie cât mai bună și să supervizați buna desfășurare a votului prin corespondență. După completarea prin votul prin corespondență a legii electorale, considerăm că ar trebui introdusă obligativitatea votului pentru toți cetățenii României, nu excluderea unor categorii care nu plătesc taxe sau care sunt plecate temporar din țară. ARI a propus votul prin corespondență încă din anul 2004. Îl cerem în continuare și suntem convinși că democratizarea statului român, trezirea neamului românesc se poate realiza prin modificarea (îmbunătățirea) Constituției la articolele “drepturile și obligațiile românilor”, nicidecum prin îngrădirea acestor drepturi. Cu deosebită considerație, EUGEN TERTELEAC Președinte Asociația Românilor din Italia

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: