Întâlniri secrete

Nu se poate să zici că „nu se citește” (…suficient), că ți se replică imediat: cel puțin în scop strict informativ, se (mai) citesc ziare, broșuri, pliante, etichete, pe internet se citește din ce în ce mai mult (dacă textul nu depășește 20-30 de rânduri și este însoțit de poze sau clipuri), se citesc la tv „burtierele” emisiunilor de știri, titrajele filmelor etc. Pe de altă parte, nici cu vânzările de carte nu se stă așa de rău, în contextul în care nu atât cărțile sunt scumpe ci veniturile noastre sunt mici (iar celor cu venituri mari cărțile le folosesc prea puțin) și în care, vor – nu vor, sunt atâtea categorii de persoane care au nevoie (și) de carte: elevi, studenți, inși interesați de/siliți la „învățare continuă pe tot parcursul vieții” etc.
 

L.D. Clement

Și mai sunt, de ce să-i ignorăm?, deși par minoritari, cei cu adevărat îndrăgostiți de carte (prin educație, intuiții, aspirații…). Cam aceasta este cel puțin o secvență din tabloul în care, iată, astăzi „Suceava Citește” din nou. Experiment ce mi se pare deosebit de interesant și pentru că presupune donații de carte din bibliotecile/rafturile individuale și repunerea în circulație a unor astfel de cărți, deja citite de generoșii primi proprietari, deja pipăite filă cu filă. La primăvăratică vreme, când mai abitir față de alte perioade ale anului suntem (și) mai senzitivi. E o întâmplare cu totul specială să primești o carte ce a fost a altcuiva, e ca un randevu secret cu o parte din cineva: să-i cunoști preferințele (de lectură), chiar să-i afli opiniile (poate din adnotații, din alte minuscule semne), să-i afli ritmul lecturii, parte a ritmului vieții în fond (din îndoituri de pagini), să-i simți mirosul intim depus peste cel încă nestins, de hârtie și cerneală de tipar, să-i ghicești întâmplări ale vieții (dintr-o dedicație neștearsă, din urmele unei flori presate)…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI