„Dorul de cânt, de lumina-cuvânt”

> La lansarea celei mai recente cărți a lui Alexa Pașcu a participat și fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu, însoțit de prințesa daneză Eleonore of Scaumburg-Lippe
 

Duminică, 20 martie, de Ziua mondială a poeziei, în Sala „Pictor Aurel Băeșu” din complexul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, a avut loc, în prezența unui numeros public, lansarea volumului de poezie „Dorul de cânt, de lumina-cuvânt” al poetului Alexa Pașcu. În debutul manifestării, Alexa Pașcu a invitat publicul să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor din Japonia. Spre final, autorul a citit o poezie dedicată aceluiași eveniment care a zguduit lumea, pentru ca apoi prof. Marius Dăscălescu să interpreteze câteva melodii în limba greacă, în semn de mulțumire către Dumnezeu. Cartea a fost prezentată de criticul literar Isabel Vintilă, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă și semnatara cuvântului introductiv al volumului, prof. Mioara Gafencu. Pentru Isabela Vintilă, volumul reprezintă “o bucurie spirituală”, mai ales că este scris “din nevoia de a învinge timpul”. Alexandru Ovidiu Vintilă, pe lângă referirile la volum, a apreciat și faptul că spiritualitatea supraviețuiește în urbea de pe Șomuz, dovadă fiind evenimentele culturale organizate aici și numărul mare de participanți. Prof. Mioara Gafencu, cea care a fost alături de autor în a-l sfătui și a-l îndruma încă din vremea în care era elev, a scos în evidență tenacitatea și încăpățânarea (în sensul bun al cuvântului) cu care poetul continuă să scrie din ce în ce mai bine. Farmacista Maria Mitocaru, o iubitoare de poezie și literatură în general, a recitat câteva poezii din volumul “Dorul de cânt, de lumina-cuvânt”, carte ce se alătură aparițiilor editoriale anterioare („Libertatea zborului” – 1995, „Însemnele clipei” – 1999, „Alexandru Lă-pușneanu” – teatru în versuri, 2006 și „Risipitorul de semne” – 2007). Prezent la Suceava pentru o conferință în cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor francofoniei”, fostul ministru al culturii Theodor Paleologu, însoțit de prințesa daneză Eleonore of Scaumburg-Lippe, și-a făcut apariția pe neașteptate la lansarea cărții lui Alexa Pașcu. Cei aproape 100 de participanți la manifestare au fost surprinși să-i aibă în mijlocul lor pe cei doi, profitând de ocazie pentru a se fotografia alături de ei. Preferată a fost… prințesa Eleonore. După ce s-au întreținut cu publicul, Theodor Paleologu și prințesa Eleonore au dorit să viziteze strada Ion Creangă, “Ulița Rădășenilor”, care păstrează încă o parte din casele unde au locuit o serie de mari personalități ale culturii locale și naționale. Cei doi oaspeți au fost însoțiți în vizita lor la Fălticeni de familia Ardeleanu, prof. univ. dr. Sanda-Maria și dr. Mihai Ardeleanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: