Poezia despre rrrață…

Când e ca românii să vorbească despre români, (mai?) ades îi caracterizează în termeni dintre cei mai sumbri și mai depreciativi. Uneori se întâmplă să se refere și la modele de peste granițe sau de peste mări și țări, iar comparațiile respective par a fi nefondate și nesincere câtă vreme se poate observa că eventualele calități de referință ale celorlalți nu prea se iau, nu sunt finalmente contaminante. Ba dimpotrivă, păcatele celorlalți (că vor fi având și ei din astea, nu?) sunt mai molipsitoare.
 

L.D. Clement

Așadar, nu se poate să nu fi întâlnit sau să fi auzit măcar în treacăt pe vreun conațional (…dacă nu chiar dvs. vi s-a întâmplat să ziceți astfel!) care să vorbească despre români cu tot disprețul, ca despre rude de care vrea să uite ori ca despre vecini pe care n-ar mai vrea să-i întâlnească. Sau români care au plecat (nu doar pentru că n-au găsit aici o slujbă ori n-au dibuit o slujbă suficient de promițătoare în ce privește cariera sau recompensa), despre români care intenționează să plece (sau îi sfătuiesc pe alții să plece), care regretă că n-au plecat; iar printre ei, acei români care nu mai încap unii de alții. Și dacă realitatea stă cam așa cum o percep eu aici, probabil că nici nu se poate ca românii (și România) să arate altfel decât ca o astfel de proiecție naturală a ceea ce spun și cred românii despre români. Și ar fi prea simplu ca situația să înceapă a se schimba doar printr-un exercițiu ca acesta. Ca fiecare ins să-și spună dimineața, după ce se spală pe ochi, că este cinstit (și nu ’oț), că este harnic (și nu leneș), că este în puterea sa (și nu doar în a Celui de Sus, care nu bagă în traistă; nici doar în cea a… celor de sus); ca pe un îndemn, ca pe o rugăciune. Însă poate că merită încercat… Rică nu știa să zică râu, rățușcă, rămurică, dar de când băiatu-nvață poezia despre rrrață…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI