„Nu putem obliga deocamdată cetățenii municipiului Suceava să-și facă asigurarea locuințelor”

ne-a declarat Ioan Ciutac, secretarul municipiului > El a precizat că, în ciuda avertismentelor asiguratorilor, Legea 260 spune ca e nevoie mai întâi de apariția normelor metodologice și abia la 3 luni din acel moment se va putea vorbi despre amenzi > “Legea 260 este însă în vigoare și nimeni nu-i oprește pe suceveni să încheie asigurarea”, a avertizat secretarul municipiului
 

Primăria Suceava îi liniștește pe proprietarii de locuințe din municipiu în privința obligativității de a-și asigura locuințele conform Legii 260/2008 pe care a readus-o recent în atenția opiniei publice Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Acesta a lansat ideea că proprietarii din mediul urban și rural au avut timp la dispoziție până în 15 martie să-și asigure apartamentele și casele, că prelungirea comunicată de MAI până la vară, pe 15 iulie, este fără temei legal și, ca atare, cei care nu și-au făcut asigurarea ar putea fi amendați. Ioan Ciutac, secretarul municipiului Suceava, reprezentantul instituției învestite de lege să aplice aceste amenzi în municipiul reședință de județ, a declarat însă că aceeași lege invocată și de Bulugea spune negru pe alb că nu e cazul, în prezent, să se vorbească despre măsuri restrictive la adresa proprietarilor. „Noi nu putem obliga deocamdată cetățenii municipiului Suceava să-și facă asigurarea locuințelor cât timp Legea 260, republicată de altfel în luna februarie, spune foarte clar, la articolul 3, că aceasta nu se poate face decât după 90 de zile de la apariția normelor metodologice de aplicare a legii. Iar acestea încă nu au apărut”, a spus Ioan Ciutac. Pentru a fi și mai clari în informație, redăm mai jos alineatul din articolul la care face referire secretarul municipiului Suceava: „Începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de către Ministerul Administrației și Internelor și Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice și juridice sunt obligate să își asigure împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidențele organelor fiscale”. Mai clar de atât nu se poate. Conform legii, Primăria Suceava (ca și oricare altă primărie) nu va purcede prea repede la amendarea cetățenilor care nu și-au asigurat obligatoriu sau facultativ locuințele împotriva celor trei dezastre vizate de lege – inundații, alunecări de teren și cutremure. Se așteaptă apariția normelor metodologice de aplicare a Legii 260, apoi încă 3 luni, iar abia după aceea poate să înceapă iureșul amenzilor. “Până atunci însă, Legea 260 este în vigoare și nimeni nu-i oprește pe suceveni să încheie asigurarea obligatorie sau una facultativă, cum cred de cuviință. Chiar dacă în acest moment nu poate fi vorba de obligativitate sau amenzi, normele legale trebuie respectate”, a încheiat secretarul municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: