Derută din cauza scoaterii din circuit a carnetelor de muncă

> Agenții economici au dificultăți legate de verificarea apartenenței la categoria șomerilor a persoanei pe care urmează să o angajeze
 

Abrogarea Decretului 92/1976 privind carnetul de muncă pune în dificultate angajatorii în ceea ce privește verificarea apartenenței la categoria șomerilor a persoanei pe care urmează să o angajeze. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă atenționează că, prin comunicarea locurilor de muncă vacante în termen de 5 zile de la apariția acestora și anunțarea încadrării șomerilor indemnizați în termen de 3 zile de la angajare, operatorii economici îndeplinesc obligațiile de înștiințare a instituției, oferind informațiile necesare evitării unor situații nedorite. În caz contrar, se va impune recuperarea sumelor încasate ca șomaj necuvenit, implicit aplicarea de amenzi contravenționale. „Reamintim angajatorilor că nerespectarea acestor obligații și necomunicarea locurilor de muncă vacante se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, iar necomunicarea încadrării șomerilor indemnizați – cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”, declară directorul executiv al AJOFM, Aurelia Focșa, subliniind că aplicarea amenzilor revine organelor de control măsuri active ale instituției pe care o conduce. Aurelia Focșa declară că AJOFM Suceava vine în sprijinul angajatorilor prin emiterea în continuare a dispozițiilor de repartizare a persoanelor care urmează să participe la selecția posturilor vacante. În cadrul acestei proceduri, operatorii econo-mici sunt informați dacă persoanele vizate se află în evidența Agenției și dacă pot beneficia de măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă. „Respectarea procedurilor de emitere a dispoziției de repartizare de către AJOFM Suceava și a înștiințării de către angajator a încadrării în muncă a persoanelor reprezintă un dialog eficient, în urma căruia ambele părți au de câștigat, evitându-se situațiile neplăcute de încălcare a legii”, reliefează directorul executiv al AJOFM.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: