La Biserica „Nașterea Maicii Domnului”

Pomenirea eroilor martiri anticomuniști

Câteva zeci de credincioși au participat miercuri, 9 martie a.c., de prăznuirea Celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, la o slujbă specială de comemorare a celor care s-au jertfit în temnițele și lagărele regimului comunist de la noi și de pretutindeni.
 

Manifestarea a avut loc la Biserica-monument cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava. După cum a reamintit celor prezenți, rude și câțiva supraviețuitori ai gulagului roșu, în cuvântul său de învățătură, părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan, această zi specială a fost decretată, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Cele Două Americi, încă din 1996, ca zi de pomenire a eroilor rezistenței anticomuniste, iar la noi, pe cuprinsul Patriarhiei Române, de câțiva ani. „Adeseori sufletele mari suferă în tăcere, iar noi, astăzi, tăcem pentru ca ei să vorbească”, a spus celor prezenți, în cuvinte emoționante, părintele Laurențiu Milici, referindu-se totodată la o străveche tradiție din Vechiul Testament, pomenită în Cartea Macabeilor, potrivit căreia iudeii victorioși în războaiele elenistice au trimis 200 de drahme la Ierusalim, la Templu deci, pentru ca acei ostași căzuți în luptă să fie pomeniți acolo. Mulți dintre cei care au pătimit în temnița roșie sunt deja trecuți la Domnul, precum regretatul dr. pediatru Traian Pop, alții, din păcate, sunt bolnavi sau prea în vârstă ca să-și poată rememora chinurile trecute, iar mărturisirile lor sunt prea dramatice spre a le reda în cuvinte…

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: