O cincime din suprafața cultivată cu cartofi de sămânță, contaminată cu o bacterie distrugătoare

Până la ora actuală, nu există nicio metodă chimică sau biologică de combatere, singura măsură constând în carantina fitosanitară > Județul Suceava este amenințat de reducerea drastică a suprafeței de cartofi, începând de la cea semănată și până la cea recoltată > În recolta toamnei trecute, a fost depistată o nouă bacterie, aceasta pătrunzând în județ cu un transport sosit din UE
 

Producătorii din județul Suceava s-au întâlnit ieri la sediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, unde, în organizarea acestei instituții și a Unității Fitosanitare aflate în subordine, a fost organizată o dezbatere pe marginea monitorizării culturii de cartof. Au fost prezenți circa 50 de cultivatori de cartofi de sămânță și de consum, scopul întâlnirii constând în informarea fermierilor în legătură cu pericolul pe care atacul a două bacterii de carantină îl reprezintă pentru prezentul și viitorul acestei culturi. Este vorba despre putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis, subspecia Sepedonicus) și putregaiul brun (Ralstonia solanacearum). Aurica Bodea, inspector în cadrul Unității Fitosanitare, spune că putregaiul brun a fost depistat în recolta toamnei trecute, presupunându-se că bacteria ar fi pătruns în județ în primăvară anului 2009, cu un transport sosit din Uniunea Europeană. În schimb, putregaiul inelar a cucerit teren an de an, prima campanie de monitorizare având loc în anii 2003-2004, perioadă în care a fost depistat și cel dintâi focar de Clavibacter michiganensis. Această bacterie face obiectul unui program național de eradicare al Agenției Naționale Fitosanitare, prevederile acestui program fiind prelucrate pe larg, ieri, la întâlnirea cu fermierii suceveni. „Aceste organisme de carantină prezintă un pericol deosebit, deoarece, până la ora actuală, nu există nicio metodă chimică sau biologică de combatere, singura măsură constând în carantina fitosanitară. Aceste putregaiuri produc daune mari în ceea ce privește veștejirea și uscarea plantelor, putrezirea tuberculilor și pierderi semnificative de recoltă în câmp și în depozit”, declară Bodea. Inspectorul fitosanitar trage un semnal de alarmă, menționând că, dacă în 2005, 8,8% din totalul suprafeței de cartof de sămânță era contaminată cu putregaiul inelar, anul trecut s-a ajuns la o contaminare de 19,4%. În ceea ce privește aria de răspândire, se pare că bacteria în cauză nu are preferințe, fiind prezentă inclusiv în zonele cu culturi comasate din Rădăuți, Bălcăuți, Siret etc. Putregaiul inelar a fost depistat la mai multe ferme, dispunându-se blocarea în depozite a cantităților de cartofi de sămânță afectați Dumitru Parasca, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a anunțat producătorii de cartofi că Guvernul are în pregătire o hotărâre potrivit căreia fermierii vor fi despăgubiți financiar pentru cantitățile de cartofi contaminați. Parasca le-a cerut acestora să facă tot posibilul ca, prin mijlocele de care dispun, să aplice programul de eradicare a putregaiului inelar și putregaiului brun. „Este de dorit ca, în funcție de posibilități, la nivelul fiecărei ferme private să fie aplicate prevederile programului de eradicare. Alături de alte județe, Suceava este amenințat de reducerea drastică a suprafeței de cartofi, începând de la cea semănată și până la cea recoltată. Aceste bacterii au fost depistate la mai multe ferme sucevene, cazuri în care s-a dispus blocarea în depozite a respectivelor cantități de cartofi de sămânță. Din informațiile pe care le avem, în lucru este o hotărâre de guvern prin care producătorii respectivi vor fi despăgubiți”, a explicat Dumitru Parasca. Pentru împiedicarea răspândirii bacteriilor, vor fi utilizați doar cartofi de sămânță testați și certificați Oficialii celor două instituții reliefează că, în primul an, pe suprafețele contaminate nu se va mai planta niciun tubercul sau altă plantă-gazdă a organismului. Terenurile cu pricina vor putea fi însămânțate cu cartofi de sămânță certificați, însă numai pentru producerea cartofilor de consum și în condițiile eliminării riscului apariției plantelor spontane specifice culturii. În al doilea și al treilea an de cultivare, se vor planta cartofi certificați pentru producerea de sămânță sau consum. În fiecare an de cultivare, atât la parcelele contaminate, cât și la cele cu suspiciuni, vor fi eliminate plantele spontane specifice culturii de cartof, se vor face inspecții oficiale ale culturii și se vor preleva probe de tuberculi pentru analiză de laborator. Pentru împiedicarea răspândirii bacteriei, vor fi utilizați doar cartofi de sămânță testați și certificați, aplicându-se strict și măsurile de dezinfecție. Specialiștii spun că prezintă risc foarte ridicat de infectare folosirea acelorași echipamente și mașini agricole de la mai multe soiuri de cartof, în cadrul aceleiași ferme, precum și utilizarea utilajelor în cauză de către alți producători agricoli. Ei mai recomandă respectarea cu strictețe a tratamentelor fitosanitare la vectori ca afidele, cicadele și gândacul din Colorado, precum și evitarea irigării culturilor cu ape de suprafață contaminate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: