Federațiile europene susțin ANOSR

– comunicat de presă – Organizația Europeană a Studenților (ESU) susține acțiunile ANOSR din aceste săptămâni. Astfel, miercuri, 9 martie, ESU a trimis o scrisoare de susținere către Guvernul României, Ministerul Educației și Președinția României, prin care solicita acestora acceptarea cerințelor ANOSR.
 

De altfel și federațiile studențești din alte state europene și nu numai și-au arătat susținerea ANOSR în lupta pentru câștigarea drepturilor studenților reprezentanți. Astfel, faxuri de susținere au fost trimise de Serbia, Germania, Franța, Elveția, Lituania, Polonia, Bosnia Hertzegovina, Olanda, Norvegia și Israel până în momentul de față. În cadrul scrisorii de susținere, ESU afirma: “Organizația Europeană a Studenților, ca reprezentant legitim al studenților europeni din 38 de țări, își exprimă îngrijorarea cu privire la reducerile recente ale garanțiilor legale ale reprezentării studenților în România. Suntem ferm convinși de faptul că reprezentarea studenților este una dintre caracteristicile unui sistem funcțional de guvernanță academică, iar aceasta trebuie să includă participarea studenților în toate procesele instituționale, inclusiv alegerea structurilor și funcțiilor de conducere și executive. De asemenea, reprezentarea studenților ar trebui, după părerea noastră, să se extindă către toate nivelurile, iar reprezentanții studenților ar trebui tratați cu respect și egalitate și recunoscuți ca parteneri atât la nivel instituțional, cât și la nivel național. Toate reformele legale și sistemice din educație ar trebui să aibă loc doar după consultarea activă a studenților. Studenții și federațiile naționale de reprezentare a studenților sunt mai mult decât parteneri de formă și factori de legitimare și ar trebui recunoscuți ca părți interesate, vitale și importante. Date fiind cele spuse mai sus, îndemnăm Guvernul României și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să respecte cererile federației naționale ANOSR și să: 1. Garanteze o proporție a studenților reprezentanți de 25% în toate procesele de decizie de la nivel instituțional, inclusiv în alegerea funcțiilor executive precum cea de rector; 2. Garanteze o proporție similară a studenților reprezentanți în toate noile structuri cu rol în managementul instituțional; 3. Îmbunătățească nivelul la care se realizează consultarea reprezentanților de nivel național ai studenților. Organizația Europeană a Studenților este o organizație umbrelă a 45 de Federații Naționale ale Studenților din 38 de țări.” (DANIELA ALEXE, președinte; CRISTINA FIȚ, vicepreședinte, PR – ANOSR) Notă: ANOSR anunța ieri că își continuă protestele în fața Ministerului Educației, începând cu ora 14.00. O decizie în privința continuării sau suspendării protestelor urma a se lua în cazul în care ANOSR intra la negocieri în cursul zilei de ieri.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: