Un subiect vulgar

Cu câteva zile în urmă, sociologul (scriitorul, publicistul universitarul, fostul politician, fostul prefect etc.) ieșean, cu rădăcini bucovinene, Liviu Antonesei scria, într-un ziar central, unde de-o vreme ține rubrică, sub titlul „Democrația începe cu spălatul!”. Mărturisea, printre altele, că un subiect cu acest titlu propusese, inițial, la începutul anilor ’90, unei reviste de atitudine (și de opoziție) în vogă atunci. Dar articolul n-a fost tipărit, întrucât conducerea redacției considerase că tema era „cam vulgară și putea să supere pe unii cititori”.
 

L.D. Clement

Da, se întâmplă uneori ca cititorul („suveran”, în calitate de părtaș al unor opinii, dar și ca plătitor) să fie astfel „protejat”. În esență, autorul zicea că ideilor le poți răspunde cu idei, dar mirosului de nespălat al celuilalt nu-i poți răspunde tot cu un asemenea miros… Deși, prin vremea aceea, încă mai circula o anecdotă ce rezuma un basm și în care zmeul propunea feciorului frumos o confruntare cu armele ciorapilor împuțiți. Semn că imaginarul colectiv nu crea chiar departe de acea realitate ce se făcea cunoscută prin informații olfactive. Și iată că un recent studiu (GfK) arată că, din paralele lor împuținate, în anul trecut, românii au plătit încă mai puțin ca înainte pe săpun (-12%!), șampon ori pastă de dinți. Ei, românii, care, prin statisticile de gen al ultimilor 20 de ani, nu s-au revelat a fi printre cei mai curăței europeni. Dimpotrivă. Iar să faci economie, când situația o cere, e un act înțelept; să-ncepi economia tocmai de la săpun e… Spuneți dvs. ce este. Subiectul rămâne vulgar, desigur; însă în ultimii ani ne-am învățat cu subiectele vulgare, precum cu rapănul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: