Prin PNDI

Modernizarea a 200 km de drumuri județene și locale

Primul pachet de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), ce prevede investiții de 100 de milioane de euro în județele Suceava și Botoșani, a fost agreat de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).
 

Anunțul a fost făcut, ieri, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că pentru județul Suceava au fost înaintate 13 proiecte mari, din care 7 pentru modernizarea unor drumuri județene în valoare de 50 de milioane de euro, iar constructorii urmează să se încadreze în standardele de cost. Potrivit șefului executivului județean, prin PNDI se vor moderniza drumul Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani, care face legătura cu rezervația Codrii seculari de la Slătioara, drumul Mitocu Dragomirnei – Mănăstirea Dragomirnei, drumul Frasin – Ostra, două tronsoane de drum între Panaci și Bilbor, care fac legătura între județul Suceava și Harghita, drumul Coșna – Grădinița, ce face legătura între județul Suceava și Bistrița-Năsăud, și drumul Suceava – Dolhasca pe o lungime de 39 de kilometri. Flutur a mai spus că tot prin PNDI vor fi modernizate 131 de străzi în municipiul Rădăuți, valoarea investiției fiind de 10 milioane de euro; alte 32 de străzi în orașul Liteni, 7 kilometri de drumuri locale în Broșteni, alți 5,8 km de drumuri locale în Frasin și 8 kilometri în Bogdănești. Președintele CJ Suceava a menționat că în prezent se lucrează la procedurile de licitație, urmând ca, în termen de două săptămâni, anunțurile de licitație să fie făcute publice. Flutur a subliniat că, prin acest program, în județul Suceava se vor moderniza, într-o primă etapă, 100 de kilometri de drumuri județene și aproape 100 de kilometri de drumuri locale, valoarea investițiilor fiind de 70 de milioane de euro. Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii, inițiat de MDRT, prevede alocarea a circa 4 miliarde de euro pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură în domeniul dezvoltării regionale și în domeniul mediului. Ministrul dezvoltării, Elena Udrea, a declarat că lucrările de apă și canalizare în 800 de localități și de reabilitare de drumuri județene, cu 1,5 miliarde euro, să fie făcute prin credit furnizor, astfel încât constructorii să asigure finanțarea în primii doi ani și să recupereze ulterior banii de la stat. “Acest program național nu are sursă de finanțare, el se finanțează prin credit furnizor, deci societățile care vor să lucreze cu guvernul trebuie, inițial, să finanțeze din fondurile lor aceste lucrări. La subprogramul Modernizarea satului românesc, la Măsura 322, din cadrul Ministerului Agriculturii, pe care noi îl finanțăm, vor beneficia aproximativ 800 de localități de apă, canalizare și lucrări de construire și reabilitare de drumuri comunale”, a adăugat Udrea. Ministrul a explicat că PNDI se referă cu prioritate la finanțarea proiectelor autorităților publice locale, fie drumuri județene, fie drumuri comunale și infrastructură de utilități la sate, proiecte care au rămas fără finanțare, deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: