Adevărul din pahar

Dacă n-ai văzut români fericiți (anume în căutarea lor putea fi, cu ceva ani în urmă, doar un post tv cu capital american), ei există! Iar dacă nu vor fi fiind tocmai fericiți, se arată a fi măcar mulțumiți. Cel puțin așa indică rezultate ale ultimului studiu Eurobarometru (CSOP), date recent publicității. Mulțumiți ar fi chiar aproape jumătate dintre români, 46%! Acum, vedeți dvs., rezultatul acesta, ca-n aprecierea calitativ-cantitativă a unui pahar în care s-a pus lichid doar până la jumătate, poate fi perceput și altfel: mai mult de jumătate dintre români sunt nemulțumiți!
 

L.D. Clement

Însă, chiar și așa, nu poți ignora că ceilalți, aproape jumătate, sunt mulțumiți: de ei, de ce e pe lângă ei, de toate. Fără a ne încumeta la adânci comparații (ce nu ne-ar sluji la ceva) cu cetățenii cu inimi voioase din țări ca Danemarca, Suedia, Olanda etc., țări care nu-s de nasul nostru (desigur că nici cetățenii lor!), nu putem ignora totuși că ne aflăm, așa, ca gloată ce suntem, printre cei mai neîmpliniți și posomorâți locuitori ai UE, doar frații portughezi și bulgari (și nu s-ar cuveni să ne bucurăm prostește tocmai de asta!) fiind și mai și. Cu pahare sensibil mai goale ca al nostru. Ce e, poate, nostim (și doar atât!) e că, potrivit cercetării, entuziasmul (de medie) al românilor creștea tocmai în toiul crizei, în miezul lui 2010! S-ar mai putea adăuga că, în substanța lor, concluziile la care ne referim sunt cu mult diferite de cele ale unei alte cercetări (vizând începutul de 2011), făcute publice săptămâna trecută. Probabil că e și normal să fie astfel. Depinde cum pui întrebarea și unde vrei să ajungi. Pui o întrebare politică, primești un răspuns politic. Îl întrebi pe om de sănătate, iar dacă nu-l doare, el zice că-i e bine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: