Noul Cod al muncii – un pas. UNPR speră să fie urmat de un „dialog constructiv”

UNPR va susține adoptarea noului Cod al muncii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a anunțat, ieri, liderul Organizației Județene Suceava a Uniunii Naționale pentru Progresul României, Cătălina Vartic.
 

Președintele UNPR Suceava a arătat că, în urma întâlnirilor pe care conducerea partidului le-a avut în ultima jumătate de an cu reprezentanții mai multor confederații sindicale, au fost încheiate o serie de angajamente comune în vederea îndeplinirii unor obiective sociale, respectiv creșterea salariului minim pe economie, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de la sfârșitul lunii iunie 2010, precum și modernizarea Codului muncii, astfel încât acesta să nu atingă drepturile salariaților. Totodată, Cătălina Vartic a precizat că, în cadrul discuțiilor din coaliția de guvernământ, UNPR a reușit să impună păstrarea contractelor colective la nivel național, la nivel de ramură și de unitate. „Legea contractelor colective de muncă rămâne deocamdată în vigoare, urmând a fi completată prin legi speciale după adoptarea noului Cod al muncii. De asemenea, contractele individuale pe durată nedeterminată vor fi regula și nu excepția în relația angajat-angajator. Noul Cod al muncii, în forma pe care UNPR este dispus să o susțină, conține în mod explicit toate aceste prevederi ce garantează păstrarea contractelor colective și regula contractului individual pe durată nedeterminată. Aceste două prevederi reprezintă o premisă pentru atingerea celor două obiective pe care Guvernul le urmărește prin modificarea Codului muncii, și anume flexibilizarea pieței muncii și securizarea drepturilor pe care le au angajații”, a spus Vartic. Pe de altă parte, președintele UNPR Suceava a mai menționat că în proiectul de modificare a Codului muncii sunt prevăzute sancțiuni mult mai aspre pentru angajatorii care folosesc munca la negru. „Acestea au fost doar câteva din argumentele UNPR la discuțiile din coaliție, despre păstrarea contractelor colective. Sperăm ca acest prim pas să fie urmat de un dialog constructiv între Executiv și partenerii sociali. E imperios necesar în această perioadă să se revină la masa dialogului. Sperăm ca noul proiect al Codului muncii să primească acceptul și susținerea atât din partea sindicatelor, cât și a patronatelor. În ceea ce privește modalitatea prin care va fi adoptat noul act normativ, suntem de acord cu ideea angajării răspunderii, bineînțeles în condițiile păstrării garanțiilor colective despre care am vorbit”, a conchis Cătălina Vartic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: