Zona metropolitană, votată doar în principiu de consilierii suceveni

> De la jumătatea anului, noua structură cu 8 membri ar putea opera, în comun și solidar, în transportul urban și interurban, managementul deșeurilor, învățământ, infrastructură, turism și agricultură
 

Consilierii locali suceveni au aprobat ieri, în ședință ordinară, participarea municipiului Suceava la constituirea Asociației de dezvoltare intercomunitară de tip zonă metropolitană. Votul aleșilor a fost dat doar pentru un acord de principiu, participarea efectivă urmând a fi consacrată într-o întrunire din primăvară, după ce deliberativele celorlalte membre vor vota hotărâri separate de aderare la noua structură. Este vorba despre cele din Adâncata, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Salcea și Șcheia, unități administrative care, prin șefii acestora, cu prilejul unei întrevederi de la sediul Primăriei Suceava, și-au exprimat disponibilitatea de a intra în această asociere. Primarul Ion Lungu a declarat că domeniile de competență în care va activa Asociația de dezvoltare intercomunitară sunt transportul urban și interurban, managementul deșeurilor, învățământul, infrastructura, turismul și agricultura. Șeful administrației locale sucevene subliniază că această formă de organizare este foarte importantă în perspectiva accesării fondurilor europene în perioada 2013-2020, în care finanțările pentru creșterea nivelului de trai și coeziune socială vor fi deblocate pe aglomerări urbane și regiuni. Pe de altă parte, ocupantul fotoliului din Areni a evidențiat că zona de tip metropolitan este deja conturată, Suceava având în comun cu Ipotești rețele de apă, cu Șcheia – unități economice, iar cu Salcea – terenuri. „Consider că pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Suceava este necesară o asociere între municipalitate și unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. Asocierea dintre acestea poate să conducă mai lesne la dezvoltarea economică, creșterea calității vieții locuitorilor și serviciilor oferite populație”, explică edilul-șef, adăugând că zona metropolitană va fi funcțională la jumătatea anului. Asocierea va lua ființă în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații și a Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, ca persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, având drept scop dezvoltarea durabilă a unităților administrativ-teritoriale componente, prin realizarea unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional și, de asemenea, prin furnizarea în comun a unor servicii publice. „Dezvoltarea economică, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și dezvoltarea serviciilor oferite populației sunt necesare a fi făcute într-o zonă atractivă, într-un areal mai mare și pe baza principiului solidarității. Primăria Suceava ar putea fi avantajată mai ales în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă. Localitățile din jur au mai mult teren decât municipiul Suceava, iar noi, posibilități financiare mai mari și cred că vom găsi modalități să dezvoltăm zone sau parcuri industriale”, a reliefat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: