Scurtă și de nevoie adăugire la un prea atent panegiric

Să-mi fie îngăduit să adaug câteva cuvinte la trecerea în veșnicie a Mitropolitului Bartolomeu, căci el a fost membru al Consiliului de Administrație al Asociației „Christiana”.
 

Aritmetica euclidiană numără operele literare și cele teologice, face suma sau scăderea și compară. Eu cred că o operă teologică e mai mare ca toate și nu poate fi nici scăzută, nici adunată, nici comparată. Există creștini minunați (chiar în Sinodul Sfintei noastre Biserici) care nu au nici operă literară, nici teologică, dar care slujesc Biserica prin lucrarea lor sfințitoare, adică prin asceză și duhul Sfinților Părinți în care se mișcă și trăiesc. Eu cred că Mitropolitul Bartolomeu nu doar „s-a înscris cu fidelitate în linia marilor ierarhi ortodocși români…”, ci a fost un mare ierarh ortodox român pe linia căruia ar putea să se înscrie și alții și chiar să devină. În afară de faptul că „trebuie evidențiate dorința și eforturile multiple ale ierarhului… de a construi biserici… și a organiza instituții social-filantropice…” e cu dreptate să spunem că ierarhul chiar le-a făcut pe acestea. „Ideologiilor totalitare și opresive ale vremii” e mai bine să le spunem pe nume, adică ideologia atee și brațul lung represiv – securitatea. Bartolomeu Anania a fost condamnat la 25 ani închisoare și a făcut 6 ani de temniță grea pentru că s-a împotrivit acestei ideologii atee. Ar putea fi o umilă mândrie a Sinodului Sfintei noastre Biserici, cu atât mai mult cu cât ceilalți membri ai Sinodului nu au avut șansa să poarte această cruce. Mitropolitul Bartolomeu a plecat dintre noi fără ca Sinodul să-și asume prin el – istoric și ontologic – jertfa norului de mărturii din închisorile comuniste. În chip minunat, Prea Fericirea Sa Daniel folosește în cuvântul de la înmormântare de 18 ori cuvântul lumină. Dar am simțit a fi de datoria mea să încerc a risipi și cea mai mică umbră. Domnul să odihnească în pace sufletul robului Său, Bartolomeu Mitropolitul. Dr. PAVEL CHIRILĂ, președinte Asociația „Christiana”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: