Scumpirea alimentelor golește magazinele de cumpărători

O amică din București mă întreba zilele trecute, în timp ce ne aflam cu treabă în unul din hypermaketurile din Suceava: „Ce se întâmplă în orașul acesta, dacă de la ora aceasta nu-i picior de om? La noi, vineri seară, la ora 20, cum e acum, se ciocnește lumea de tine, n-ai unde pune piciorul de oameni”. Cum voia să-și ia și ceva de mâncare pentru mai târziu, am intrat și în magazinul de produse alimentare, unde același pustiu a făcut-o pe femeie să exclame: „La voi nici nu mai mănâncă lumea?!”.
 

Probabil că încet, încet sucevenii se vor vindeca și de această „apucătură”, mâncatul, iar dacă ar fi să ne luăm după numărul cumpărătorilor din magazine, este sigur că procesul de dezvăț a și început. Cumpărături tot mai rare, cu ochii pe listă De la un capăt în altul al Sucevei, raioanele de produse alimentare sunt din ce în ce mai pustii. Ultimul efort financiar pare să fi fost doar cel încercat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când și ultimul calic a dorit să-i miroase a sarmale în casă. Scăderea puterii de cumpărare a localnicilor însă, cu semne evidente încă de anul trecut, este în luna februarie o realitate crudă. Scumpirile anunțate la începutul anului pentru jumătatea acestei luni, dar și pentru lunile martie și aprilie, se văd deja. Sucevenii au tot mai puțini bani pentru mâncare, ceva animație printre rafturi producându-se doar înaintea weekend-ului, când se plătesc pensiile și când se mai aprovizionează patronii magazinelor din mediul rural. Din surse neoficiale, încasările unui hypermarket din Suceava au scăzut în februarie cu circa 40%, în timp ce ale altuia, cu aproximativ 30%. Tineri sau pensionari, marea majoritate a clienților fac cumpărăturile cu o moderație stresantă, ei împingând cărucioarele ezitant, cu ochii când pe lista de cumpărături pe care și-au întocmit-o acasă, când pe panourile și etichetele cu prețuri. Ceva nu bate, ceva nu se potrivește, fruntea omului se încrețește de concentrare ca, apoi, unu sau două produse, după ce le băgase deja băgate în coș, le întoarce, cu un oftat adânc, înapoi pe raft. Cum să fie altfel când scumpirile fac suta de lei din ce în ce mai neîncăpătoare, la majoritatea produselor alimentare prețurile crescând în ultimele luni de la câțiva bani la câțiva lei. Și mai urmează… Cartoful, cam ca portocala; țelina, la preț de medicament; făina, nicio marcă nu e mai ieftină de 2,5 lei/kg… Iar de mâine uleiul vine cu 15% mai scump Un tur prin câteva dintre raioanele unui hypermarket este relevant. Prima descindere o facem la raionul de legume-fructe, unde cartofii au devenit mai scumpi decât portocalele, costând între 2,3-2,5 lei/kg. Țelina, cu ale sale zvonite și vârtoase proprietăți, a trecut probabil pe lista medicamentelor, pentru că 1 kg costă aproape 5 lei. Morcovul este ieftin încă, dar păstârnacul s-a făcut și el 4 lei. Nu ne uităm la struguri, ci la mere, simplele mere pe care ar trebui să le ronțăie orice copil și care au ajuns, cele mai ieftine, peste 3 lei/kg. Prețul cărnii a stat pe loc la toate sortimentele, dar, chiar și astfel, carnea se cumpără rar și în cantități mici. „Cumpără puțin. Vin oamenii, vor să le cântăresc câte doi lobi de ficat, o jumătate de carne tocată, câte o bucată mică de pulpă, ceafă, câte 3, 4 bucăți de piept de porc. Pun pe cântar și uneori mă roagă să mai iau din pungă. N-au bani”. Cu zahărul de peste 4 lei/kg s-au obișnuit deja sucevenii, dar au început să umble dezorientați în lungul raftului cu făină de grâu, pentru că nicio marcă, nici dintre cele cunoscute ca fiind mai accesibile, nu costă mai puțin de 2,4-2,5 lei/kg. De mâine, se termină și cu uleiul mai ieftin. „Să vedeți ce vine de joi. Prețuri de 6-7 lei vor fi istorie, pentru că noile loturi de marfă sunt anunțate cu circa 15% mai scumpe”, ne-a spus lucrătorul comercial de pe raion. Prețul pâinii, „dospit” deja în luna ianuarie, se estimează de asemenea a fi mai mare cu vreo 15%. Momentan, o minifranzelă puhavă și răsfirată, de trei înghițituri, care a doua zi se poate mânca doar muiată în ciorbă, costă 1,5 lei. O pâine pe vatră, coaptă în cuptorul propriu al magazinului, de 400 de grame, bate la 3,5 lei. Oferta de paste făinoase este mare, dar au cam dispărut din rafturile magazinelor pastele simple, fără pretenții, ce costau în jur de 2 lei pachetul. La conserve este greu de comentat pe fiecare produs în parte, dar nu este unul, cel puțin dintre cele uzuale, ca bulionul, pasta de tomate, mazărea, porumbul, să nu se fi scumpit cu circa 15-20%. Nici ofertele de reduceri în diferite procente, „1+1 gratis” sau „2+1 gratis”, cu care marile magazine îmbiau, nu se mai văd atât de des prin cataloage. Cele care mai sunt încă sunt adresate cumpărătorilor care nu întind ca de gumă din puținii bani rezervați pentru mâncare. La piață, și mai mare scumpetea! Sucevenii puteau până nu demult să facă niscai economii în bugetul familiei târguindu-se prin piețele municipiului. „Proaspăt și mai ieftin” era ideea, dar deja e una nostalgică. Socotelile s-au schimbat între timp, producătorii vânzându-și marfa… „bio” sau „eco” la prețuri peste cele din hypermarket. Un kil de ceapă e 3 lei, morcovul frumos trece de 2 lei, varza e 2,5-3 lei. Brânza, smântâna și ouăle la țărani au asemenea prețuri de parcă sunt aduse cu vaporul din Australia. Brânza de vaci costă invariabil 12 lei/kg, smântâna – 10, iar oul „de casă” ajunge și la 1 leu bucata. Previziunile pentru anul 2011 sunt cenușii. În continuare, opiniile producătorilor, procesatorilor merg, toate, în aceeași direcție: scumpiri, scumpiri, scumpiri! Fie că este vorba despre pâine, ulei, carne, lapte, conserve etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: