Cristian Irimia:

Comasarea are la bază creșterea actului medical

Proiectul Ministerului Sănătății în ceea ce privește comasarea și transformarea unor unități sanitare în centre de permanență și în cămine pentru persoanele vârstnice a stârnit îngrijorarea atât a managerilor spitalelor vizate, pe de o parte, cât și a personalului medical, pe de altă parte.
 

În acest context, în cadrul dezbaterii publice din data de 7 februarie 2011, ce a avut ca temă proiectul de Hotărâre a Guvernului privind desființarea Institutului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă București “Prof. Dr. Florin Brătilă” și a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord și reorganizarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, reprezentanții Ministerului Sănătății au încercat să liniștească personalul unităților vizate spunând că în cadrul comasărilor angajații nu își vor schimba profilul și nici activitatea profesională. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Irimie, “ceea a ce vrem noi, este să facem un management eficient al unor unități sanitare pentru că, așa cum se știe, în fiecare oraș din țară există mai multe spitale de diverse specializări. Dacă e să analizăm, vom constata că o seringă se cumpără diferit de la un spital la altul, că într-un spital se dau drepturile salariale integral și că în altul nu se dau. Deci, noi dorim o eficiență a managementului și nicidecum nu dorim să desființăm secții, specialități sau să afectăm în vreun fel îngrijirea pacientului. Spitalele pe care le-am propus la reprofilări, mare parte dintre ele sunt ineficiente, sunt locuri în care pacienții stau și așteaptă să primească ceva, după care sunt trimiși la eșalonul superior unde să fie tratați”. În ceea ce privește unitățile sanitare propuse spre comasare și care au în derulare programe ce implică fonduri europene, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Irimie, a dat asigurări că se vor analiza aceste cazuri astfel încât fondurile să nu se piardă. Mai mult decât atât, Cristian Irimie a ținut să sublinieze că proiectul de comasare a spitalelor nu a avut la bază realizarea unor economii, ci creșterea calității actului medical. “Noi nu vrem să facem economii, noi vrem să creștem eficiența prestației medicale. Desigur se fac și economii, dar n-am pornit de la a face economii, ci de la a crește calitatea actului medical în sistem spitalicesc, de a dezvolta sistemul ambulatoriu care este important și de a evidenția că în România trebuie să se schimbe un pic mentalitatea și locul unde bolnavul se poate trata”, a declarat Cristian Irimie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: