Echipe mixte de controlori caută șomerii și mămicile care, muncind la negru, primesc și indemnizații de la stat

> Persoanelor care beneficiază ilegal de sume de la bugetul asigurărilor sociale de stat li se va sista plata indemnizațiilor în cauză
 

Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Suceava au inițiat, în comun, o campanie de verificări referitoare la încălcarea legislației privind diversele indemnizații sociale și munca fără forme legale. Acțiunea este declanșată în urma semnalelor și suspiciunilor potrivit cărora, în principal, șomerii și mamele în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani primesc drepturile consacrate prin lege și, pe deasupra, muncesc fără a anunța despre aceasta instituțiile amintite. Radu Ionuț Crețuleac, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, spune că, urmare a acestor practici, bugetul social al asigurărilor sociale de stat este de două ori prejudiciat: o dată prin plata indemnizațiilor de șomaj sau de creștere a copilului, iar în al doilea rând prin neîncasarea contribuțiilor aferente muncii salariate. „Derulăm o procedură încrucișată, împreună cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Județeană pentru Prestații Sociale. Ideea acțiunii este aceea de a-i descuraja atât pe angajatori, cât și categoriile de persoane amintite să întrețină fenomenul muncii la negru, întrucât bugetul asigurărilor sociale de stat este prejudiciat de importante sume de bani”, declară directorul executiv al ITM, adăugând că verificările se vor întinde pe toată durata anului și vor viza și alte categorii de indemnizații și ajutoare de protecție socială. Șeful ITM atenționează că persoanelor depistate în una dintre situațiile menționate li se va sista plata drepturilor: „Celor care beneficiază ilegal de sume de la bugetul asigurărilor sociale de stat li se va sista plata indemnizațiilor în cauză. Urmărim nu doar sancționarea persoanelor respective, ci și conștientizarea faptului că riscurile la care se expun sunt mari”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: