La lemnul licitat de marii operatori

Suspiciuni de practicare a unor prețuri preferențiale

Inspectoratul de concurență va analiza piața suceveană de profil, existând bănuiala că un număr restrâns de mari agenți economici beneficiază de preț de achiziție sub nivelul mediei restului operatorilor
 

În 2011, Inspectoratul de concurență Suceava își va orienta acțiunile de analiză pe aspecte care privesc materiile prime specifice județului. Vizată este, în primul rând, piața lemnului pe picior și a celui scos la drum auto, piață pe care operează circa 300 de agenți economici. Urmărit va fi eventualul impact asupra pieței a suspiciunilor conform cărora un număr restrâns de operatori din domeniu beneficiază de contracte de exploatare pe termen lung de maxim 10 ani, agenți economici care, concomitent, participă și la licitațiile comune organizate de Direcția Silvică. Astfel, există bănuiala că mecanismul de actualizare a prețurilor în cadrul contractelor pe termen lung generează unele rezerve de preț utilizate la adjudecarea masei lemnoase din licitațiile comune, realizând un preț mediu de achiziție sub nivelul mediei restului operatorilor (aproximativ 300). Tot în acest an, inspectorii instituției sucevene vor monitoriza licitațiile organizate la nivel local, în eventualitatea identificării cazurilor de participare a ofertanților cu oferte de preț trucate și a tentativelor de împărțire a piețelor. Urmărită va fi, de asemenea, tentativa autorităților care țin licitații de a restrânge concurența, prin conceperea într-un fel anume a caietului de sarcini, prin stabilirea unor bariere de participare la competiție, cât și prin criteriile de selecție a câștigătorului. „Eludarea cerințelor unei competiții reale este de natură a conduce la risipirea banului public, deturnându-se astfel scopul și menirea licitației, ca mecanism de obținere a unei presiuni concurențiale efective”, declară Gheorghe Ureche, șeful Inspectoratului de Concurență Suceava. În 2011, inspectorii specializați vor analiza piețele serviciilor de salubritate; distribuției și comercializării gazelor naturale; distribuției și comercializării energiei electrice; serviciilor de alimentare cu apă și canalizare; serviciilor de expediție – curierat, precum și cea a producției, distribuției și comercializării de pavele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: