Codul

Ar trebui, poate, să fie (mai) simplu. Dar e foarte (foarte) complicat! În esență, despre România sunt voci (inclusiv din România) care zic că ar avea o piață a muncii foarte rigidă, pe motiv că angajații, prea bine apărați de legislația actuală, ar sta, de neurnit, cu nasul în sus în fața angajatorilor, ăștia din urmă siliți fiind să-i ție-n firme și în acte chiar dacă ar fi proști, leneși, chiulangii. Asta și-n dauna celor (să presupunem că vrednici) care au nevoie de slujbă, dar și-n dauna celor nevoiți să presteze alături de cei proști, leneși ș.a.m.d., împărțind praful de pe tobă cu ei. Situație știută și tolerată de multe zeci de ani, încă de pe vremea când patron era unul singur, iar acela considera, din când în când, drept subiect dezirabil, în Urzica și-n Unda veselă, subiectul “Trei cu mapa, doi cu sapa”.
 

L.D. Clement

Altfel spus, acesta era, acesta este codul (poate că și mai temeinic respectat, chiar și acum, după epurări și răsepurări, în cazul lucrului “la stat”). Pe de altă parte, grija numeroaselor sindicate, care de care mai reprezentative (cu atât mai numeroase cu cât scade numărul de salariați!) este (nu-i așa?) ca nu cumva angajatorii să-i înrobească pe salariați. Firește, grija sindicalistă este mare și de cloșcă, pentru toți puii la fel; și pentru cei aflați în situație de slujbaș – asistat social cu (mic) stipendiu (privat ori de la stat), și pentru cei care-și rup șalele sau cărora li se prăjesc creierii pentru un (mic) salariu (privat ori de la stat). Estimp, aflăm iar că discuțiile “pe” Codul muncii bat pasul pe loc. Estimp, te întrebi cum, bunăoară, la “transnaționale” se lucrează în cu totul alt regim, în cu totul alt cod, pe alte performanțe și pe alte lefuri…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: