Anul trecut

30 de suceveni cu handicap grav „au ieșit din sistem”

La începutul acestui an, în evidența Direcției de Asistență Socială a municipiului Suceava figurau 354 de asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități, dintre care 63 pentru minori și 285 pentru adulți, alții 6 aflându-se în concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani.
 

Potrivit unei informări a Serviciului de Protecție Socială al municipalității, pe parcursul anului 2010 au încetat 68 de contracte de muncă ale asistenților personali, astfel: 14 la expirarea duratei pentru care a fost încheiat contractul; 30 prin decesul persoanei cu handicap grav; două în urma plecării dintre vii a asistentului personal; 5 după încadrarea într-un alt grad de handicap, iar alte 9 prin renunțarea la asistentul personal în favoarea primirii indemnizației acordate prin lege persoanei cu dizabilități. „În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sănătății și familiei și al ministrului administrației publice din 2002, numărul asistenților personali s-a diminuat, deoarece persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizații lunare echivalentă cu salariul asistentului personal”, se arată în informarea citată, în care se mai precizează că, în prezent, Serviciul de Protecție Socială are 219 dosare de persoane cu handicap grav care au solicitat să primească ei înșiși respectiva indemnizație. Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unității administrativ-teritoriale pe raza căruia persoana cu handicap grav domiciliază.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: