Cetatea de Scaun, spre Patrimoniul UNESCO

> Președintele CJ Gheorghe Flutur spune că autoritățile județene susțin și includerea Mănăstirii Dragomirna pe lista UNESCO Cetatea de Scaun a Sucevei ar putea fi inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după ce, ieri, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat Ministerului Culturii demararea demersurilor în acest sens.
 

Totodată, șeful executivului județean a spus, într-o conferință de presă, că autoritățile sucevene susțin și intenția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de includere a Mănăstirii Dragomirna în Patrimoniul UNESCO. În prezent, la Cetatea de Scaun a Sucevei se derulează un proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea acestui monument și a zonei sale de protecție. Banii vor fi investiți în restaurări, amenajări peisagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces și construirea unui punct de informare. Bugetul total al proiectului este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene. Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388 ce a fost emis din „fortul mușatin” care a fost nucleul inițial al Cetății de Scaun. Cercetările arheologice efectuate au stabilit că, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), au fost efectuate cele mai ample lucrări de lărgire și amplificare a eșafodajului defensiv al cetății. Totodată, Ștefan cel Mare a decis și repararea structurilor vechi ale cetății, iar în urma descoperirilor arheologice, a unor plăci pavimentare, smălțuite și ingenios decorate, a unor pietre profilate și sculptate venind de la chenarele ușilor și ferestrelor, s-a stabilit că estetica de factură europeană occidentală pătrunsese în comportamentul cotidian al unei elite reprezentative din punct de vedere social și cultural pentru Evul Mediu românesc al veacului al XV-lea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: