În țara lui Gelu

Pe când, poate, vă veți fi așteptat să scriu ceva despre Ceaușescu, scriu despre Gelu. Nu despre bogatul duce din Țara de peste păduri la care începeau a pohti noii vecini unguri, ci despre unul mai dinspre noi, ce ni se revela tuturora pe sticla alb-neagră a televizoarelor române tocmai numite libere, cu barbă albă și echipat aidoma unui locotenent de-al lui Castro, controversatul Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru sub Roman. Iată că el cere statului (statul suntem noi?!) despăgubiri de 750.000 euro, în baza, zice, Legii privind despăgubirea foștilor deținuți politici. Mai zice că a fost exmatriculat din facultate în 1959 și în permanență urmărit; că Securitatea l-a hăituit în anii 1965-1989; că a fost arestat, în 1985, vreme de 11 luni, pentru trafic de valută și falsificarea unor deconturi, adică o înscenare a Securității.
 

L.D. Clement

Pe de altă parte, CNSAS a decis că GVV a colaborat cu hăitașii, însă GVV zice că nu-i așa. Și-acum contabilicește calculează 100.000 euro pentru exmatriculare, 408.000 euro pentru detenție, 240.000 de euro pentru c-a fost urmărit. Pe de altă parte, fostul lider al PNȚCD Ion Diaconescu cerea, anul trecut, doar 170.000 de euro, însă această sumă numai pentru domiciliul obligatoriu ce i-a fost impus, 2 ani, într-un sat din Brăila. Dacă-i vor căpăta au ba, nu-i limpede, mai ales că statul (acum privit dinspre guvern) încerca (va fi reușit?) să limiteze despăgubirile la maxim 10.000 euro. Alții au căpătat însă (bunăoară, în urmă cu aproape 10 ani, Lucian Orășel – deținut politic din adolescență devenit, ulterior, doctor în drept în SUA – a obținut 500.000 euro). Fără a le nega, azi, suferințele lor de odinioară, pun în balanță și vorbele lui Constantin Ticu Dumitrescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România: “Ce vină are un om tânăr să plătească pentru răul făcut de comuniști?”. Adăugând că nu doar „tinerii” s-au ales cu această datorie – să-i zicem istorică, morală și financiară. Și întrebându-mă, doar, în ce măsură astfel de sume cerute/ obținute la senectute sunt de natură să panseze rănile tinereții.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI