„În unire e puterea !”

…Am transcris între ghilimele vorbele de mai sus, pentru a mă proteja într-o anume măsură, întrucât nu-mi sau seama câți dintre cititorii mei le mai consideră valabile, active, iar câți le înțeleg doar ca pasate în trecut, poleite într-o aură romantică, inadecvată astăzi. Romantică, da, însă romantismul de odinioară deținea o energie pe care ne este mai dificil să o decelăm astăzi, când ne este mai lesne de a vedea într-un „romantic” un acela care e cu mintea haihui, un visător ale cărui himere îl îndepărtează mereu de realizări concrete și-l lasă să lunece doar pe pârtiile eșecurilor pe care „lucizii” întotdeauna i le prevestesc.
 

L.D. Clement

Romantismul de odinioară era în sine revoluționar și viza, printre altele, reasumarea naturii (nu cumva astăzi vorbim și despre „ecologie”?), despre ieșirea din încorsetatele forme spre pătrunderea în adâncurile pline de varii nuanțe ale fondurilor, despre recuperarea obârșiilor și a tradițiilor, despre înțelegerea lor profundă și restituirea lor către viitorime, despre libertatea de expresie. Vă sună ceva ca fiind neadecvat momentului în care viețuim? Odinioară, din elan romantic se spuse că „În unire e puterea!”. Pe când astăzi vorbim, bunăoară, despre „o Europă unită” și nu trădăm nicidecum idealul de atunci. Fiindcă pentru a avea acea Europă (pe care au visat-o dintâi și latinii păgâni, și creștinii începuturilor), fiecare trebuie să contribuim cu ceva, bine conturat, bine închegat. Noi venind cu ceva românesc, fără emfaze, pe care și-au pus pecetea și Cuza, și Kogălniceanu, și moș Ion. Și toți cei aflați – știuți ori ba – laolaltă cu ei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: