Moșiile adăstate

Sunt responsabil de vreo câteva jirebii de pământ moștenit de mama la Zvoriștea. Singurele mele foloase sunt cartofii de acolo și clasicele legume, de la morcov și păstârnac, la ceapă. Cheltuielile întrec costul recoltei, pe care aș putea-o cumpăra la un preț mult mai rezonabil. Dar mă mângâi cu ideea că-s din grădina mea, lucrată de ai mei, ecologic. Nici vorbă de eficiență. Și n-am lăsat nicio jirebie pârloagă.
 

Dumitru TEODORESCU

Aș zice că o facem – toți frații – din respect pentru mama. Dar niciunul dintre noi nu se gândește serios să se apuce de agricultură pe suprafețele pe care le vom moșteni. Iar copiii noștri – deloc. Așadar, generația care și-a redobândit cu entuziasm pământul după Revoluție și care se mai încăpățânează să-l lucreze pare să fie ultima pe care s-o mai doară în mod real de soarta pământului. Obținând însă o pensie, fie ea și minimă, și entuziasmul lor piere, astfel că tot mai mult pământ nu mai este lucrat. Guvernanții s-au gândit să supraimpoziteze pârloaga. Puținii care – ca și noi – mai lucrează pământul nu s-au revoltat. Ceilalți, însă, s-au aprins. Adică, cum? Ca să pun grâu (orz, ovăz, porumb) pe un hectar, mă costă: 500 lei sămânța, 400 lei aratul, 200 – discuitul, 200 – semănatul, 150 – erbicidatul (inclusiv costul substanței), 500 – îngrășământul (inclusiv substanța), 400 – recoltatul. Nemaipunând la socoteală transportul, însăcuitul, depozitarea recoltei, totul se ridică la 2350 lei. O recoltă bună de grâu de 2500 kg, vândută cu un preț bun de 80 bani/kg, nu aduce mai mult de 2000 lei. Una de porumb (nu am socotit între lucrări și prășitul) de 4,5 tone, vândută cu 70 bani/kg, aduce în buzunar 3150 lei. E ceva câștig aici (cam două-trei pensii minime). La orz și ovăz se lucrează în pierdere. Dar, hai să cultivăm cartofi. Sămânța – 1500 lei, aratul – 400, discuitul – 200 (dacă avem norocul să fie suficientă o singură discuire), plantatul – 400, erbicidatul – 500, îngrășământul – 1000, tratamentele (măcar 4) – 1400, prășitul – 200, erbicidatul – 200, recoltatul – 400, sortatul – 500, transportul – 100. Total 6000 lei. Pe o recoltă de 20 tone (din care doar 10 de consum), cu un preț bun de 0,7-0,8 lei, se poate câștiga. Un salariu pe o lună… Dar poate ideea este ca țăranul să fie descurajat de a-și mai ține pământul, astfel încât să-l vândă, fie și degeaba, celui dispus să cumpere și să se apuce de marea agricultură?! Cam așa a făcut Franța…

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: