Dispar cozile de la APIA

Ieri a fost ultima zi în care fermierii suceveni au mai stat la coadă la Centrul județean al APIA pentru obținerea adeverinței care le dădea cale liberă înspre accesarea unui credit cu titlu de avans la primele acordate de stat la exploatațiile de bovine, ovine sau caprine.
 

Aceasta nu este urmare a epuizării numărului de doritori să contracteze un credit, ci a alimentării conturilor APIA și efectuării, în perioada care vine, a plății normale a primelor. „Informăm fermierii suceveni că, începând de pe 21 ianuarie, nu se mai eliberează adeverințe de înregistrare beneficiar, deoarece a fost alimentat contul APIA în vederea efectuării plății primei pe cap de animal la bovine, ovine și caprine, conform ordinelor Ministerului Agriculturii”, declară directorul executiv, Angela Coroleucă. Reamintim că, după Sărbătorile de iarnă, beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic li s-a dat posibilitatea accesării de credite pentru finanțarea activităților curente de la băncile cu care instituția de plăți a încheiat convenții. Până ieri, și-au manifestat intenția de a lua un credit peste 2615 crescători de bovine și 478 de proprietari de ovine. Circa 3 săptămâni, APIA a eliberat agricultorilor adeverințe din care rezultă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru speciile bovine, ovine sau caprine pe anul 2010, că nu a făcut obiectul excluderilor de la plată și că acesta îndeplinea condițiile generale de acordare a primelor. Anterior eliberării adeverinței, crescătorul de animale trebuia să solicite de la CEC sau Raiffeisen Bank o adeverință în care respectivele unități bancare evidențiau contul de credit în care se putea vira suma cuvenită beneficiarului. La specia bovine, plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic se acordă sub forma primei pe exploatație, în cuantum de 410 lei/cap de animal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: