Numai Dumnezeu nu a venit la patul de suferință al lui Grigore Vieru

> Doi ani de la moartea poetului Din drumul de neîntoarcere de la Cahul la Chișinău, poetul Grigore Vieru s-a oprit în eternitate. Era în seara zilei de 15 spre 16 ianuarie 2009. Plecase la Cahul să-l sărbătorească pe Mihai Eminescu.
 

L-a sfărmat destinul pe o șosea cețoasă, mai urâtă ca moartea. A fost zdrobit de o colțuroasă oră de noapte înnegrită de fatalitate. Necruțătoare i-a fost hotărârea de a se întoarce la Chișinău în acea noapte. Din acel miez de noapte am rămas mai singur în prejma zilelor pe care le mai am de trăit. Am pierdut un mare prieten și îmi geme sufletul de durere. De la moartea lui Grigore Vieru sunt mai trist și mai bolnav de dor de el. Doamne, de ce i-ai dat o asemenea moarte? Îi aud geamătul de durere și ți-l strig și ție. Ai fost nedrept și de neînduplecat cu el. Îl văd aievea și îi aud glasul. Spitalul de urgență. Strădania medicilor, dar, mai cu seamă, a medicului Gheorghe Ghidirim, prietenul de suflet al poetului, care și-a pus toată inima și profesionalismul pentru a-l scoate din ghearele morții. Avea ochii înlăcrimați; era de față și poetul Nicolae Dabija, când l-am întrebat ce șanse îi mai dă. Doctorul ne-a spus cu un glas stins, abia murmurat, că îl pierdem. Au venit la patul poetului și medicii de la București. Numai Dumnezeu nu a venit. Am aflat de la prietenul meu din Galați, poetul Viorel Dinescu, că i-a cerut să meargă la Galați cu el. Că nu trebuia să plece la Chișinău. Drumul de la Cahul la Galați este de o aruncătură de băț. I-a spus să înnopteze la el, iar dimineață îl va duce la Chișinău. Fatalitatea i-a hotărât gândurile spre a sfârși pe o șosea anonimă. Am perceput moartea lui Grigore Vieru ca pe moartea unui mag al armoniilor, că pe a unui demiurg. Moartea a fost nerăbdătoare cu el. Pentru Basarabia, Grigore Vieru este un simbol. El l-a readus acasă pe Mihai Eminescu. Din nefericire, poetul a avut și detractori înverșunați pe am-bele maluri ale Prutului. În „Istoria critică a literaturii române”, Nicolae Manolescu îl desconsideră, numindu-l „poet depășit”. Cei de la Ipotesti, înhăitați în rândul detractorilor post-moderniști, nu i-au oferit Premiul pentru poezie „Mihai Eminescu”. Grigore Vieru va rămâne, în viitorime, un ministru al poeziei în Republica Limbii Române, al cărui președinte este Mihai Eminescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: